Missa inte chansen att bli arbetstagarrepresentant - PTK
Sök

Håkan Westerberg rekommenderar alla som funderar på att ta det här uppdraget att göra det. Foto: Björn Wilde

Missa inte chansen att bli arbetstagarrepresentant

"Om jag kommer ihåg mitt första styrelsemöte? Ja, det glömmer jag verkligen inte... Det är klart att det var nervöst! Vad skulle hända, hur skulle jag bete mig, vad förväntades av mig?" Läs om hur Håkan Westerberg tycker det är att vara arbetstagarrepresentant i SEBs styrelse. 

Det är ju ett antal prominenta personer som sitter i SEBs styrelse. Marcus Wallenberg, Signhild Arnegård Hansen, som bland annat varit ordförande i Svenskt Näringsliv, Tomas Nicolin som är son till Curt Nicolin och Johan H Andresen, som är Norges Wallenberg. Så det är klart att det var pirrigt.

Våra styrelsemöten börjar alltid med en lunch så där fick jag kliva in. Säga hej och presentera mig och börja snacka lite, det var ju inte mycket annat att göra. Men jag upptäckte ganska snart att de är precis som oss andra. Snackar om vad man gjort i helgen, skämtar lite, frågar hur det är med gemensamma vänner. De har kanske något dyrare hobbies än de flesta men annars är det mycket som är sig likt. Det brukar vara en väldigt god stämning på våra möten och det var det då också.

Komplex verksamhet tar tid att förstå

Eftersom jag är ordförande i Akademikerföreningen på banken hade jag ju viss erfarenhet av styrelsearbete, men det här är på en så helt annan nivå. Jag tror knappt det går att jämföra med något annat. Det är ett oerhört komplext material som behandlas vid varje möte och det är faktiskt omöjligt att förstå allt. Det tror jag inte någon i styrelsen gör, utan vi har olika specialområden helt enkelt. Det brukar vara ett par hundra sidor att gå igenom, allt är på engelska och det finns ju så oerhört många termer! Fast för ett tag sen kom faktiskt Annika (Falkengren, vd) med en ordlista, och det tror jag var väldigt uppskattat. Av alla i styrelsen, faktiskt.

Nu har jag arbetat i styrelsen i tre år och äntligen känner jag att jag börjar få lite koll på läget. Jag var också ledamot i styrelsen för SEB Kort i två år, och det var ju något helt annat. Den affären är så mycket mer avgränsad och lättare att relatera till, vi har ju alla kredit- eller bankkort. På ett sätt var det skönt att få det perspektivet, det gjorde det lättare att acceptera att styrelseuppdraget i SEB Bank är så väldigt komplext och att det måste få ta tid att komma in i det.

Men det är kul. Eller man kanske snarare ska beskriva det som intressant. Väldigt intressant. Det är ju en fantastisk chans att få tillträde till en annan värld. Möta människor man inte skulle mött annars och inte minst lära sig helt vansinnigt mycket. Det är klart att det boostar självförtroendet, även om det inte påverkar min roll inom IT-sidan i övrigt.

Förväntas bidra med kunskap

SEB har en lång tradition av att ha arbetstagarrepresentanter i sina styrelser, så det är inget konstigt för någon här. Med tanke på att styrelsearbetet är så komplext så förväntas vi inte delta i alla diskussioner, det är helt okej att sitta tyst om man inte har något att tillägga. Det område vi förväntas ha mycket input kring är utvärdering av vd och hennes ersättning. Övriga styrelsen är mycket intresserad av vad folk på golvet säger, hur uppfattar vi att åtgärder implementeras och hur är stämningen bland oss medarbetare.

Och på det området känner jag att vi gör en väldigt viktig insats, bidrar med information som annars skulle vara mycket svår för styrelsen att få tag på.

Vi kan ju också bidra med en del kunskap från våra linjejobb. När vi diskuterar IT-frågor känner jag mig hemma på ett helt annat sätt, där har jag en fördel gentemot flera av de andra styrelseledamöterna tror jag.

Inför varje möte träffas vi fyra arbetstagarrepresentanter och vd, för att förbereda oss. Då har vi chansen att ställa frågor och undra över sådant vi inte förstår. Och det har jag inte alls svårt för, Annika är väldigt bra och pedagogisk där. Det känns inte alls som att man kommer med dumma frågor. PTKs utbildningar har gett mig en stor trygghet. En trygghet som baserar sig på att jag vet vilka rättigheter och skyldigheter jag har, varför det är viktigt att jag är med i det här rummet, vad jag kan tillföra som ingen annan kan och så vidare. Det har gjort mitt arbete mycket lättare.

Det är kutym på banken att ordföranden i facken också tar uppdraget i styrelsen. Så när jag blev vald till ordförande visste jag att det här skulle ingå, så var det bara. Och jag skulle verkligen rekommendera alla som funderar på att ta det här uppdraget att göra det! Varför missa en sån chans att lära sig massor och samtidigt få en helt unik chans att påverka det bolag man jobbar på?

Text: Anna MatzingerIntervjun är hämtad från boken Ta plats - en bok om inflytande. Boken är gratis och går att beställa direkt från PTKs webbshop.

Kontakta oss

Google Maps

Telefon: 08 - 440 85 00

Besöksadress:
Kungsgatan 57 A, 6tr, Stockholm

Skicka e-post

Faktaruta

Namn: Håkan Westerberg, Systems Management Advisor
Uppdrag: Ordförande i Akademikerföreningen på SEB och arbetstagarrepresentant sedan 2011.
Om SEB: SEB är en ledande nordisk finansiell koncern som har cirka 16 000 anställda och kontor i ett 20-tal länder runt om i världen.

Bolagsstyrelseledamot

Bolagsstyrelseledamot - En handbok för arbetstagarrepresentanter i bolagsstyrelser
Ta plats - En bok om inflytande i bolagsstyrelser