Utbildning ger tryggare roll i bolagsstyrelsen - PTK
Sök

Kursdeltagarna Anne Lucht, Anders Ripa, Viktor Stening och Jenny Petersson har en välbehövlig paus på Djurönäset Hotell och Konferen

Utbildning ger tryggare roll i bolagsstyrelsen

För att kunna vara aktiv i bolagsstyrelsearbetet krävs breda kunskaper. ”Det är ett stort ansvar att sitta i en styrelse och jag vill vara påläst”, säger Anne Lucht som just gått första delen av PTKs diplomutbildning för anställdas representant i bolagsstyrelsen.

Målet med PTKs utbildning är att deltagarna ska stärkas och bli mer aktiva i rollen som bolagsstyrelseledamot. Kursen sträcker sig över totalt nio dagar och är uppdelad i tre olika moment. Anne Lucht som är ekonomiassistent på Märsta Förenade Åkeriföretag är en av deltagarna som just har avslutat det första momentet, där fokus ligger på ekonomi.

– Jag jobbar ju på ekonomiavdelningen, men vi tittar inte på bolagsekonomin på det sättet. Jag känner att det är ett stort ansvar att sitta i en styrelse och då vill jag vara påläst, säger Anne Lucht.

Hon är nöjd med utbildningen hittills.

– Det har varit otroligt pedagogiska lärare. Jag gillar att det är så mycket grupparbete, att man inte bara sitter och lyssnar hela tiden utan får räkna och titta på redovisningen i sitt eget företag.

För att kunna gå diplomutbildningen måste man jobba på ett företag som har minst fyra bolagsstyrelsemöten per år, och man måste ha deltagit vid minst två möten. Ett annat krav är att ha läst PTKs endagskurs Rollen som bolagsstyrelseledamot.

Den senare har Jenny Petersson, ekonomireporter på TT Nyhetsbyrån, fortfarande färsk i minnet.

– Jag hade inte riktigt greppat tyngden i uppdraget innan, hur mycket man har möjlighet att göra som arbetstagarrepresentant. Jag tror att det finns många arbetstagarrepresentanter som mest sitter och bevakar. Efter endagskursen var jag superpepp på att verkligen bli aktiv i styrelsen, säger Jenny Petersson som nu påbörjat diplomutbildningen.

I sitt arbete som ekonomireporter skriver hon mest om privatekonomi. Utbildningens första del blev därför något av en aha-upplevelse.

– Tidigare kände jag mig ganska blank när det kom till att analysera en balansräkning eller olika nyckeltal. Nu är det mycket enklare att ställa bra frågor på mötena.

En annan deltagare som just avslutat diplomkursens första moment är Anders Ripa. Han arbetar med säkerhetslösningar inom bredbandskommunikation för blåljusmyndigheter på Ericsson, där styrelsearbetet bedrivs helt på engelska. Dessutom redovisar bolaget enligt både svenska och amerikanska regler. Det vore en bra idé att prata mer om engelska begrepp och amerikansk bolagsstyrning på utbildningen, tror han.

– Olika bolag har olika sätt att redovisa. Men jag har jättestor praktisk användning av kunskaperna från kursen, både i och bredvid styrelsearbetet.

Även kursdeltagaren Viktor Stening, ST-läkare på Södersjukhuset, tycker sig redan ha fått konkret nytta av insikterna från diplomutbildningens första moment. Han ser fram emot att gå de två andra delarna.

– Det är verkligen en kurs jag kan rekommendera. Framför allt förstår jag nu vad styrelsen kan och inte kan påverka. Jag har också fått ökad förståelse för risker och möjligheter utifrån ekonomin på Södersjukhuset, säger Viktor Stening.

Text:
Emmeli Nilsson

Kontakta oss

Google Maps

Telefon: 08 - 440 85 00

Besöksadress:
Kungsgatan 57 A, 6tr, Stockholm

Skicka e-post

Om kursdeltagarna

Namn: Anne Lucht, ekonomiassistent.

Uppdrag: Arbetstagarrepresentant i Märsta Förenade Åkeriföretag ABs styrelse och ordförande i den lokala fackklubben.

Om företaget: Märsta Åkeriföretag AB är ett transport-och entreprenadföretag med drygt 500 fordon av olika slag, bland annat lastbilar, TMA-bilar med mera.


Namn: Anders Ripa, Security Solution Manager för Public Safety LTE med säkerhet i 4G och 5G mobilnäten.

Uppdrag: Arbetstagarrepresentant i Telefonaktiebolaget LM Ericsson och fackligt aktiv i Sveriges Ingenjörer.

Om företaget: Ericsson har varit i framkanten av telefoni- och kommunikationsutvecklingen och avser att fortsätta vara teknologiledande inom mobilkommunikationsbranschen.


Namn: Viktor Stening, ST-läkare VO Akut.

Uppdrag: Arbetstagarrepresentant i Södersjukhuset ABs styrelse.

Om företaget: Södersjukhuset erbjuder vård till 2 miljoner Stockholmare i länet samt patienter från både andra län och utlandet.


Namn: Jenny Petersson, journalist med ekonomi som huvudsakligt bevakningsområde.

Uppdrag: Arbetstagarrepresentant i TT Nyhetsbyrås styrelse.

Om företaget: TT är nordens största nyhetsbyrå som producerar journalististiskt.

Kurser

Rollen som bolagsstyrelseledamot
Vi går igenom vad rollen innebär och hur du kan nå inflytande. 

Förståelse för ekonomi i styrelserummet
Tredagarskurs där du lär dig förstå och formulera frågor om ekonomi samt analysera verksamheten.

Diplomutbildning 
Vår mycket uppskattade diplomkurs är en komplett utbildning som ger bred kunskap och ett starkt nätverk.

Seminarium om styrelsens ansvar för hållbarhet 
Från och med 2017 gäller för ett flertal bolag att man måste upprätta en hållbarhetsrapport. Detta är ett styrelseansvar.

Praktisk engelska i styrelserummet
Kursen hålls i Brighton på Englands sydkust i slutet av augusti.