Röster från en grundutbildning - PTK
Sök
Deltagarna på utbildningen får många uppgifter att lösa under utbildningen - individuellt eller i grupp.
Deltagarna på utbildningen får många uppgifter att lösa under utbildningen - individuellt eller i grupp.

”Det är kul att det finns så mycket att lära”

Arbetar du på ett av PTKs medlemsförbund och kommer i kontakt med pensions- och försäkringsfrågor i tjänsten? Då är grundutbildning i pensions- och försäkringsfrågor något för dig. Det intygar två av deltagarna som nyligen har gått utbildningen.

Trots att det är en grundutbildning i pensions- och försäkringsfrågor är det ett rutinerat gäng som har samlats för att fördjupa sina kunskaper. Framför sig har de ett späckat program med flera olika föreläsare – alla experter inom sina sakområden.

En av kursdeltagarna är Torkel Blomqvist, som till vardags är ombudsman på Civilekonomerna. Han blev rekommenderad av sin chef att gå utbildningen.

– Jag tyckte att jag hade hyfsat bra kunskaper redan innan utbildningen men ville få mer fördjupade insikter. Det är kul att det fortfarande finns så mycket att lära sig inom det här området, säger han. 

Mer än bara tjänstepension

Att kollektivavtal är bra och viktigt visste han redan men blev ändå överraskad av att det är så omfattande och generöst som det är.

– Det är imponerande hur omfattande de kollektivavtalade försäkringarna är. Det handlar inte bara om tjänstepension, utan försäkringsdelarna kommer in i så många olika skeenden i livet, som när man blir sjuk eller har oturen att drabbas av arbetsskada, säger Torkel Blomqvist.

En annan av deltagarna var Sofia Norrman, som arbetar som central ombudsman på Sveriges ingenjörers förhandlingskontor i Göteborg. Hon ska jobba mer specialiserat med pensionsfrågor och ville därför gå utbildningen för att lära sig så mycket som möjligt.

– Det kändes givet att gå en av PTKs utbildningar. Det var en bra blandning av en allmän översyn av hur pensionssystemet och arbetsskadeförsäkringarna fungerar, men också djupdykningar inom vissa områden, säger hon.

Uppskattade de praktiska inslagen

Sofia Norrman uppskattade särskilt passet som handlade om hur arbetsskadeförsäkringen fungerar.

– Jag har inte funderat så mycket på vilka konsekvenser digitaliseringen för med sig. Till exempel vad som gäller om du jobbar hemifrån var nytt för mig.

Hon uppskattade också att det är så många praktiska inslag i utbildningen.

– Uppgifter som man får lösa själv eller diskutera i grupp gör att kunskaperna sätter sig bättre än om man bara sitter och lyssnar, menar hon.

På frågan om PTK kunde har gjort något bättre svarar både Torkel och Sofia tycker att den praktiska informationen kring kursen kunde ha varit tydligare. Men innehållet och upplägget var bra och de går gärna på fortsättningsutbildningen.

 – Ja, absolut. Jag gillar att utbilda mig och utvecklas så jag kommer att gå fler utbildningar, säger Torkel Blomqvist.

Läs mer om PTKs grundutbildning inom pensions- och försäkringsfrågor för förbundsanställda

Text: Anders Regnell

Så tyckte två deltagare

”Bra blandning av allmän översyn och djupdykningar”

Torkel Blomqvist och Sofia Norrman har gått PTKs grundutbildning inom pension och försäkring. I artikeln intill delar de med sig av sina intryck.

Kurser och frukostmöten

Introduktionsutbildning inom pension och försäkring - grunderna i pensions- och försäkringsfrågor och förberedande inför grundkursen om pension och försäkringar.

Grundkurs om pension och försäkringar - översikt över pensions- och försäkringsskyddet i lag och avtal.

Fördjupningskurs om pension och försäkring 

Kontakta oss

Google Maps

Telefon: 08 - 440 85 00

Besöksadress:
Kungsgatan 57 A, 6tr, Stockholm

Skicka e-post