Pensionsexpertens bästa tips för kvinnor - PTK
Sök
Foto på Anna Allerstrand
Anna Allerstrand ger fem pensionstips så att alla kvinnor kan boosta sin framtida pension.

Pensionsexpertens bästa tips för kvinnor

Pensionen är en jämställdhetsfråga. Genom att göra aktiva val kan kvinnor öka sin pension med många tusenlappar i månaden. PTK:s pensionsspecialist Anna Allerstrand tipsar om fem sätt för kvinnor att maxa sin framtida lön – pensionen.

I dagarna uppmärksammas internationella kvinnodagen, en dag då vi bland annat står upp för kvinnors rätt till jämställda löner. Även när det gäller vår framtida lön – alltså pensionen – finns tyvärr ett glapp mellan kvinnor och män. Kvinnors pensioner är idag 70 procent av männens, vilket faktiskt är större än löneskillnaden mellan kvinnor och män.  

Pensionsmyndigheten menar att en bra pension avgörs av att vi arbetar länge och mycket, betalar skatt och har tjänstepension (”Nej, Filip och Fredrik är inte de du bör fråga om pensionsråd”). Genom att göra detta har du gjort det viktigaste för en rimlig ekonomi som pensionär. Jag håller med om resonemanget, men menar också att vi måste ha respekt för de som oroar sig över att inte kunna klara sig. Att arbeta längre är givetvis bra för pensionen för de som vill och orkar, men det finns fler verktyg att ta till för att minska oron än det Pensionsmyndigheten för fram.

Genom att göra aktiva val idag kan du se till att innehållet i pensionskuvertet blir så stort som möjligt utifrån dina egna förutsättningar. Små åtgärder idag får stor påverkan på pensionen för dig som har många år kvar i arbetslivet. Och för dig som börjar närma dig pensionsåldern är det hög tid att se till att så mycket som möjligt går till din egen pension och inte försvinner på vägen.
Här kommer mina fem bästa tips för att boosta din framtida lön – din pension:

  1. Jämställdhetsmaxa. Jämna ut framtida pensionsskillnader mellan dig och din partner genom att dela på föräldraledigheten. Myten att familjer alltid tjänar på att låta den med lägre inkomst ta ut större del av föräldraledigheten är seglivad, och i många fall helt felaktig. Om ni vill få mer tid till barnen när de är små är det bättre att båda går ner i arbetstid än att en av föräldrarna tar hela ansvaret.
  2. Pensionskompensera. Har du redan varit föräldraledig eller arbetat deltid? Om du är gift med en partner som har högre inkomst än du, se till att ni för över pensionsrätter inom premiepensionen till dig. Ett annat sätt att kompensera för att du förvärvsarbetat mindre är att du kompenseras med ett privat sparande som är din enskilda egendom.
  3. Gör slut med höga avgifter. Det är aldrig för sent att sluta betala höga avgifter. Ta reda på vilken avgift du betalar och flytta dina pengar till fonder med låg avgift för att maximera din framtida lön. Det finns inget samband mellan höga avgifter och hög avkastning. En procentenhets lägre avgift kan ge 25 procent mer i pension.
  4. Pensionschecka vid förändring. Se över vilka skydd du har i ditt tjänstepensionspaket med jämna mellanrum. Är din familj beroende av din lön för att klara sig är det bra med efterlevandeskydd. Men när barnen flyttat hemifrån och står på egna ben ska du maxa din egen pension istället. Genom att välja bort skydd du inte behöver kan många tusenlappar istället gå till din egen pension.
  5. Knega på ett tag till. Om du orkar och har möjlighet, fortsätt att jobba åtminstone till det år du fyller 66 år. Det tjänar du på genom att det blir dubbelt jobbskatteavdrag och lägre skatt på pensionen efter det att man har fyllt 66 år. Denna skatteskillnad är störst för de med låga inkomster. En bra tumregel är att ”Högst skatt betalar den som väljer att ta ut pension tidigt.”

Pensionssystemet får ofta kritik för att det missgynnar kvinnor, eftersom kvinnor i genomsnitt får så mycket lägre pension än männen. Man kan tycka vad man vill om vårt pensionssystem men ojämställt är det faktiskt inte. Att kvinnor ofta får lägre pension än män beror på många olika faktorer – men det finns alltså ett antal sätt att minska effekterna. Ta dig tiden att sätta dig in i vad som gäller för dig. Låt inte pensionen bli en kvinnofälla!

Anna Allerstrand, pensionsspecialist, PTK

Artikeln har publicerats i ett 30-tal tidningar, bland andra Östra Småland, Gefle Dagblad, Dalademokraten, Kristianstadsbladet, Allehanda.se, Värmlands folkblad, Folkbladet och Dalarnas tidningar.

Kontakta oss

Google Maps

Telefon: 08 - 440 85 00

Besöksadress:
Kungsgatan 57 A, 6tr, Stockholm

Skicka e-post