Verktygslåda för försäkringsinformatörer
Sök

Verktygslåda

December 2017

Dags att löneväxla?

+

Går ni i löneväxlingstankar på din arbetsplats? På många arbetsplatser måste du anmäla intresse för att löneväxla innan årsskiftet för att få göra det. Därför kan det vara bra att börja tänka på det nu. 

Vi har tagit fram en checklista med saker som kan vara bra att tänka på när du ska löneväxla.

Årets julklapp: Premiepension

+

Går du och grubblar över vad du ska ge din partner i julklapp i år? Misströsta icke! PTK har julklappstipset som håller varje år.

Har du eller någon av dina kollegor en partner som ställt upp för lite extra för familjen under småbarnsåren och kanske arbetat deltid för att hinna med allt? Då är ett hett tips att ge bort en del av sin premiepension i julklapp. Läs allt om vad det innebär i Dan Wallbergs inlägg i PTK-bloggen.

Januari 2018

Nytt år - nya fondval

+

Ännu ett år har passerat, och med det är vi ett år närmre ljuset i slutet av tunneln - pensionen!

På pensionsmyndighetens hemsida kan du och dina kollegor se över erat sparande och göra nya val om det behövs. Vill ni få hjälp och tips med hur ni bör tänka när ni fattar beslut kan du besöka PTK Rådgivningstjänst för gratis rådgivning om tjänstepensionen ITP.

Har du koll på dina förmånstagare?

+

Mycket hinner hända på ett år, och av den anledningen kan det vara god tid att fundera på förmånstagare. Uppmuntra dina kollegor att fundera på vem som är förmånstagare av hans eller hennes försäkringar, och skicka in ett nytt förordnande till Collectum om det behövs.

Februari 2018

Årets material

+

Det börjar bli dags att beställa 2018 års pensions- och försäkringsmaterial till både dig själv och dina kollegor. Besök vår webshop och beställ allt det material du kan tänkas behöva.

Orange kuvert

+

Nu börjar de orangea kuverten dimpa ner i brevlådorna. Se till att dina kollegor öppnar kuvertet och sparar det. Tillsammans med det röda kuvertet som man får en mer heltäckande bild av hur mycket man har tjänat in i pension. 

Passa på att göra en pensionsprognos på Minpension.se för att få ännu bättre koll på hur det ligger till med din pension.

Mars 2018

Fira kollektivavtalets dag!

+

Den 17 mars är det dags för kollektivavtalets dag, och hur kan en bättre fira denna högtidsdag än genom att bjuda sina kollegor på en fängslande berättelse om kollektivavtalet?

Många förbund använder sig av Knegdeg när de talar om kollektivavtalet, och på så sätt kan du också laborera med löner och avgifter i realtid mitt framför ögonen på dina förundrade kollegor!

Dags att ta ut pension?

+

Har du kollegor som börjar fundera på att ta ut pension? Nu kan man ta hjälp av PTK Rådgivningstjänst för att räkna och fundera på vad som är fördelaktigast för en själv. Där får de råd om allt som har med pension och försäkring att göra!

April 2018

Deklarationsdags!

+

Nu när du ändå har alla årsbesked framme så är deklarationstiden ett utmärkt tillfälle att få en överblick av vad och var man tjänat in tjänstepension. Tipsa dina kollegor att en gång för alla göra sig av med det dåliga samvetet genom att ta en fika och logga in på PTK Rådgivningstjänst och Minpension.se!

Höstens utbildningar

+

Har du ännu inte gått vår utbildning för försäkringsinformatörer ännu, så passa på att anmäla dig.

 

PTK anordnar också utbildning för arbetstagarnas representanter i bolagsstyrelsen och för fackligt förtroendevalda som klubbordförande.

Anmälan till höstens kurser öppnar i april.

 

Hjälp oss få fler att öppna sitt röda kuvert

+

Mellan den 19 mars och 4 april kommer alla med ITP att få sitt årsbesked från Collectum. De som använder den digitala brevlådan Kivra får det redan 2-8 mars.

 

Hjälp oss få fler att öppna sitt röda kuvert och förstå värdet av ITP. Det kan du göra genom att tipsa dina kollegor om vad de ska titta efter i sitt årsbesked. 

I kuvertet finner du också en present från PTK i form av information om PTK Rådgivingstjänst, som du nog redan visste är en utmärkt källa till goda råd angående både pension och försäkring att tipsa sina kollegor om.

 

Maj 2018

Studenttider och sommarjobb

+

På sommaren tar många unga sitt första steg ut i arbetslivet.

 

Det bästa är att hitta en jobb med kollektivavtal. Tipsa gärna om knegdeg.se, som enkelt visar skillnaderna mellan att ha eller vara utan kollektivavtal. Tjänar man minst 18 800 kronor under 2016, då tjänar man även in allmän pension från första kronan.

 

Arbeta utomlands

PTK:s nya webbplats arbetautomlands.se samlar all information man behöver veta innan, under och efter jobbet utomlands. För att hjälpa dig att informera om detta har vi tagit fram pressbilder, texter mm som du fritt kan använda.

Rådgivningstjänsten

PTK Rådgivningstjänst

På PTK Rådgivningstjänst får du och dina kollegor enkel och handfast rådgivning för att kunna fatta rätt beslut om pension och försäkringar.

Knegdeg

om knegdeg

Knegdeg.se är ett utmärkt verktyg när du ska informera om värdet av kollektivavtal. För att underlätta har vi tagit fram texter, bilder och en broschyr.

Material

Material

Vi har tagit fram material som kan vara användbart för dig som är försäkringsinformatör.

Gott och blandat

Här finns checklistor över vad som kan vara bra att tänka på i olika situationer, och presentationer du kan använda dig av när du informerar dina kollegor.

Länkar