Verktygslåda för försäkringsinformatörer
Sök

Verktygslåda

Januari 2017

Se över dina fondval

+

Nu har ännu ett år har passerat och det är hög tid för dina kollegor att se över sina fondval!

På pensionsmyndighetens hemsida kan du se över ditt sparande och göra nya val om du önskar. Vill du få hjälp och tips med hur du bör tänka när du fattar dina beslut kan du besöka PTK Rådgivningstjänst för gratis rådgivning.

Nytt år, nya tag!

+

Mycket hinner hända på ett år, och av den anledningen kan det vara god tid att fundera på förmånstagare. Uppmuntra dina kollegor att fundera på vem som är förmånstagare av hans eller hennes försäkringar, och skicka in ett nytt förordnande till Collectum om det behövs.

Februari 2017

Orangea kuvert

+

Nu börjar de orangea kuverten dimpa ner i brevlådorna. Se till att dina kollegor öppnar kuvertet och sparar det. Tillsammans med det röda kuvertet som man får en mer heltäckande bild av hur mycket man har tjänat in i pension. 

Passa på att göra en pensionsprognos på Minpension.se för att få ännu bättre koll på hur det ligger till med din pension.

Årets material

+

Det börjar bli dags att beställa 2017 års pensions- och försäkringsmaterial till både dig själv och dina kollegor. Besök vår webshop och beställ allt det material du kan tänkas behöva.

Mars 2017

Dags att ta ut pension?

+

Har du kollegor som börjar fundera på att ta ut pension? Nu kan man ta hjälp av PTK Rådgivningstjänst för att räkna och fundera på vad som är fördelaktigast för en själv. Där får de råd om allt som har med pension och försäkring att göra!

Fira kollektivavtalets dag!

+

Den 17 mars är det dags för kollektivavtalets dag, och hur kan en bättre fira denna högtidsdag än genom att bjuda sina kollegor på en fängslande berättelse om kollektivavtalet?

Många förbund använder sig av Knegdeg när de talar om kollektivavtalet, och på så sätt kan du också laborera med löner och avgifter i realtid mitt framför ögonen på dina förundrade kollegor!

April 2017

Höstens utbildningar

+

Har du ännu inte gått vår utbildning för försäkringsinformatörer ännu, så passa på att anmäla dig.

PTK anordnar också utbildning för arbetstagarnas representanter i bolagsstyrelsen och för fackligt förtroendevalda som klubbordförande.

Anmälan till höstens kurser öppnar i april.

Kollektivavtalskort!

+

Knegdegsvykort

Känns det lite deppigt att det är nästan ett helt år kvar innan du kan skicka ut årets julkort? Då kan vi ge dig lite plåster på såren med Knegdegs kollektivavtalskort!

Logga in i webbshoppen och beställ hem våra vykort med Knegdegsmotiv. De kan du posta till någon som behöver lära sig lite mer om kollektivavtalet. Julen kom visst tidigt i år!

Deklarationsdags!

+

Nu när du ändå har alla årsbesked framme så är deklarationstiden ett utmärkt tillfälle att få en överblick av vad och var man tjänat in tjänstepension. Tipsa dina kollegor att en gång för alla göra sig av med det dåliga samvetet genom att ta en fika och logga in på PTK Rådgivningstjänst och Minpension.se!

Hjälp oss få fler att öppna sitt röda kuvert

+

Mellan den 18 mars och 29 april kommer alla med ITP att få sitt årsbesked från Collectum.

Hjälp oss få fler att öppna sitt röda kuvert och förstå värdet av ITP. Det kan du göra genom att tipsa dina kollegor om vad de ska titta efter i sitt årsbesked. Klicka på länken längre ner - där har vi sammanställt det viktigaste.

I år så finner du också en present från PTK i kuvertet i form av information om PTK Rådgivingstjänst, som du vid det det här laget redan vet är en utmärkt källa till goda råd angående både pension och försäkring att tipsa sina kollegor om.

Maj 2017

Studenttider och sommarjobb

+

På sommaren tar många unga sitt första steg ut i arbetslivet.

Det bästa är att hitta en jobb med kollektivavtal. Tipsa gärna om knegdeg.se, som enkelt visar skillnaderna mellan att ha eller vara utan kollektivavtal. Tjänar man minst 18 800 kronor under 2016, då tjänar man även in allmän pension från första kronan.

Juni 2017

Tjänstepensionsbloggen

+

Vad passar bättre en solig sommardag än att lägga sig i hängmattan och och läsa något spännande?

Låt Tjänstepensionsbloggen bli din guide genom pensionsdjungeln. PTKs pensions- och försäkringsexpert Anna Allerstrand bjuder dig på nyttig information om allt som har med pension och försäkring att göra, stort som smått.

Semestertips juni

+

Nu närmar sig sommaren och det är dags för många att varva ner inför semestern. Ett sätt kan vara att ladda ner och lyssna på Pensionärsvarning, en podd om livet före döden.

Ska du eller någon du känner åka utomlands kan det vara bra att beställa EU-kortet från Försäkringskassan. Kortet är gratis och ger dig rätt till den vård du behöver när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. 

Juli 2017

Se över dina fondval

+

Nu när sommaren är här och saker och ting lugnat ner sig är det perfekt tillfälle att se över dina premiepensionsval och att tipsa dina kollegor om att göra detsamma.

På pensionsmyndighetens hemsida kan du se över ditt sparande och göra nya val om du önskar. Vill du få hjälp och tips med hur du bör tänka när du fattar dina beslut kan du besöka PTK Rådgivningstjänst för gratis rådgivning.

Semestertips juli

+

Passa på och njut av sol, värme och återhämtning. Här kommer några boktips från vår pensionsspecialist Anna Allerstrand. 

Augusti 2017

Planera mera!

+

Passa på att lägg lite tid på att fundera vilka aktiviteter du kan göra som försäkringsinformatör under hösten - och när du ska göra dem. 

Kvalitetstid!

+

Visst blir man less på att bara ligga och gona sig i hängmattan hela dagrna? Vilken tur då att det finns så många spännande bloggar därute där du kan lära dig allt om hur pension fungerar. Perfekt för den som vill impa med lite ny kunskap på kontoret efter semestern.

September 2017

Höstens kurser

+

En bra utbildning ger ett bra stöd för dig som är försäkringsinformatör. För dig som ännu inte gått vår utbildning finns platser kvar till höstens kurser och nu är det god tid att anmäla sig innan anmälningstiden gått ut.

Du har väl inte missat våra checklistor?

+

Känner du någon som blivit av med jobbet? Ska någon flytta utomlands? Eller är det dags att kolla på en 10-taggarlösning? Då har vi allt du behöver här på PTK.se!

På sidan Checklistor har vi samlat just checklistor för en rad olika situationer som man kan hamna i. Listorna finner du under länken nedan.

Tjänstepensionens dag

+

I september är det fullt fokus på tjänstepensionen, som avslutas med att vi firar Tjänstepensionens dag den 27 september. 

Oktober 2017

Rådgivningsdags!

+

Att regelbundet gå igenom sina pensionsval och försäkringar är ett bra sätt att få koll på sin ekonomi vid olika händelser i livet, därför kan det vara bra att ordna ett möte och informera dina kollegor om PTK Rådgivningstjänst.

I rådgivningstjänsten hjälper vi dig och dina kollegor att se över dina val, och vi bjuder också på några goda råd om vad du kan tänka på i framtiden.

Den rosa månaden

+

Oktober är den internationella bröstcancermånaden, då vi skänker en slant till cancerforskningen för att visa vårat stöd.

Varje dag drabbas 20 kvinnor i Sverige av bröstcancer. När något sådant händer dig, din kollega eller någon i familjen så kan det lätt bli mycket att tänka på. PTK har därför tagit fram en samling checklistor, och en av dessa handlar just om vad du behöver tänka på om du eller någon i din närhet skulle drabbas av sjukdom. 

November 2017

Deltid, heltid eller ingen tid?

+

Vad ska man tänka på om man funderar på att gå ned i arbetstid för att hinna med livspusslet? PTK har bland annat tagit fram en rapport på ämnet "Kvinnors pensioner år 2012", där vi talar om deltidsfällan. Spännande läsning för hela familjen.

Bus eller godis

+

Det gäller att passa sig så att det inte är på din grav det tänds ljus nästa år!

Om olyckan ändå skulle vara framme så kan det vara bra att ha gått igenom sina efterlevandeskydd för att försäkra att din familj har det bra ekonomiskt, även om du skulle dö i förtid. Uppmuntra dina kollegor att gå ingenom sitt skydd i PTK Rådgivningstjänst, och läsa på om skyddet på Knegdeg. På så sätt kan de sova tryggt, även under allhelgona.

December 2017

Dags att löneväxla?

+

Går ni i löneväxlingstankar på din arbetsplats? På många arbetsplatser måste du anmäla intresse för att löneväxla innan årsskiftet för att få göra det. Därför kan det vara bra att börja tänka på det nu. 

Vi har tagit fram en checklista med saker som kan vara bra att tänka på när du ska löneväxla.

Årets julklapp: Premiepension

+

Går du och grubblar över vad du ska ge din partner i julklapp i år? Misströsta icke! PTK har julklappstipset som håller varje år.

Har du eller någon av dina kollegor en partner som ställt upp för lite extra för familjen under småbarnsåren och kanske arbetat deltid för att hinna med allt? Då är ett hett tips att ge bort en del av sin premiepension i julklapp. Läs allt om vad det innebär i Dan Wallbergs inlägg i PTK-bloggen.

Material

Material

Vi har tagit fram material som kan vara användbart för dig som är försäkringsinformatör.

Rådgivningstjänsten

PTK Rådgivningstjänst

På PTK Rådgivningstjänst får du och dina kollegor enkel och handfast rådgivning för att kunna fatta rätt beslut om pension och försäkringar.

Knegdeg

om knegdeg

Knegdeg.se är ett utmärkt verktyg när du ska informera om värdet av kollektivavtal. För att underlätta har vi tagit fram texter, bilder och en broschyr.

Gott och blandat

Här finns checklistor över vad som kan vara bra att tänka på i olika situationer, och presentationer du kan använda dig av när du informerar dina kollegor.

Länkar