Arbeta utomlands - PTK
Sök

Arbeta utomlands

Arbeta utomlands

PTK har tagit fram den enda webbplatsen med allt du behöver veta om du ska arbeta utomlands. Låt era medlemmar få möjlighet att få ta del av detta. Här hittar du material som gör jobbet enkelt för dig som jobbar som kommunikatör eller webbredaktör på ett av PTK:s medlemsförbund.

Det material som finns för fritt förfogande är:

 1. Pressbilder och logotyper –  se länkar i modulen till höger på sidan.
 2. Pufftexter, kortare information som presenterar Arbetautomlands.se
 3. Länkningsförslag på sidor och teman på webbplatsen som kan vara relevanta att länka till från er egen webb, inklusive förslag på länktexter och puffar som beskriver träffsidans innehåll.
 4. Tips om redaktionella reportage om personer som arbetar i specifika branscher.
 5. Artiklar för bruk på externwebb och i annan medlemskommunikation. Varsågod att fritt anpassa texterna för era behov och användningsområden.

Saknar du något? Andra frågor? 

Vill du ha mer material om Arbeta utomlands? Vi kan kostnadsfritt erbjuda mer information, trycksaker och digitala resurser som banners etc. Vi finns till för er och era medlemmar!

Kontakta: Ingrid Sundberg, webbansvarig på PTK och redaktör för Arbeta utomlands. Ingrid.sundberg@ptk.se 08-440 85 05, 070-874 57 27

2. Korta pufftexter om Arbeta utomlands

 • Puff/tagline:

Arbeta utomlands – inspiration och fakta för dig som vill utvecklas och växa i ett nytt land.

 • Kortinfo/längre puff, förslag med olika tonalitet
 1. Funderar du på att jobba utomlands? Eller gör du det kanske redan? Oavsett var i processen (eller världen) du befinner dig kan det ibland behövas lite vägledning. På arbetautomlands.se finns allt du behöver veta – innan, under och efter utlandsvistelsen.
 2. Funderar du på att jobba utomlands? Kul! Oavsett om det är lösa tankar eller redan planerat med chefen så finns det förstås en del att tänka på. På arbetautomlands.se finns checklistor, tips och inspiration för jobb och vardag i ett annat land.  

3. Länkningsförslag

Mycket av materialet på Arbeta utomlands kan säkerligen fungera som komplement till information som ni idag har på er webbplats. Här är några exempel på sidor att länka till, kopplade till olika teman, samt förslag på länktexter/puffar.

 • Från sidor om pension:

Missa inte pension vid utlandsarbete! Om du jobbar utomlands kan det påverka din pension. Slipp bakslag genom att kolla upp hur det funkar i förväg. Beroende på var du bor och hur du är anställd kan du till exempel behöva kompensera med eget sparande. Läs mer om pension i utlandet på arbetautomlands.se.

 • Från sidor om att jobba internationellt:
 1. Ännu fler råd, plus checklistor och inspiration, hittar du på arbetautomlands.se.
 2. Du kan också få tips och råd på sajten Arbeta utomlands. (länk till startsidan)
 • Från sidor om lön:

Lön när du jobbar utomlands
Ska jag ha lön som i Sverige eller som i landet där jag jobbar? Vad behöver jag ta med i beräkningarna när jag löneförhandlar? Svaren hittar du på arbetautomlands.se.

 • Från sidor om anställningsavtal/kontrakt:

Kontrakt utomlands
Om du får anställning utomlands finns det några extra saker att tänka på, innan du skriver på kontraktet. Förutom de vanliga grunduppgifterna behöver ni till exempel komma överens om vem som betalar flyttkostnader och hemresor, om du ska få språkundervisning och, om du har medföljande, vilket slags stöd ni ska få av din arbetsgivare. Läs mer om kontrakt och kolla checklistan på arbetautomlands.se.

Kortversion:
Om du får anställning utomlands finns det några extra saker att tänka på, innan du skriver på kontraktet. Läs mer om utlandskontrakt på arbetautomlands.se.

 • Från sidor om arbetstid:

Om du jobbar utomlands kan andra arbetstider gälla än i Sverige. Precis som hemma ska du se till att det står i kontraktet vad som gäller och att du får skälig ersättning. På arbetautomlands.se finns råd om hur du kan tänka kring arbetstid i utlandet.

 • Från sidor om sjukdom/försäkringar

Jobb utomlands? Se till att ha koll på vad som gäller om du eller din familj blir sjuk där borta. Oftast innebär utlandsarbete att du lämnar den svenska socialförsäkringen och istället ska täckas av försäkringar i landet du bor. Men i vissa fall kan du vara kvar i det svenska socialförsäkringssystemet i två år. På sajten Arbeta utomlands kan du läsa mer om socialförsäkring utomlands.

4. Representation i reportage

I dagsläget finns reportage från ett 10-tal länder och ännu fler reportage på olika teman, som exempelvis löneutveckling. De flesta reportage och personporträtt handlar inte främst om personens yrke, utan beskriver den personliga upplevelsen av utlandsflytten. De ska förhoppningsvis kunna kännas relevanta även för personer i andra yrkesgrupper. 

Dock kan det förstås kännas extra intressant med reportage med personer ur den egna medlemsgruppen/branschen. Här listar vi därför sådana reportage bland de som finns för närvarande.

Vi jobbar kontinuerligt med att fylla på sajten med fler reportage.

OBS, vi har inte frågat vilket fackförbund personerna i reportagen är med i. Indelningen nedan är exempel på vilket förbund som matchas mot vilket/vilka reportage.

Förbund:                           

Om du saknar en specifik yrkesgrupp eller rentav har tips på personer som vi skulle kunna intervjua, tveka inte att kontakta oss:
Ingrid Sundberg, webbansvarig på PTK och redaktör för Arbeta utomlands. Ingrid.sundberg@ptk.se 08-440 85 05, 070-874 57 27

5. Artiklar

Vi har tagit fram två artiklar av nyhetskaraktär som ni gärna får använda i er kommunikation. Ni får gärna använda artiklarna som de är eller som underlag för en egen artikel.