Checklista - råd till efterlevande
Sök
Missa inte PTKs checklistor.
Missa inte PTKs checklistor.

Checklista - råd till efterlevande

För att du ska kunna ge korrekt vägledning i knepiga situationer har vi tagit fram ett antal checklistor. Det är bara att skriva ut sidan eller pdf:en och checka av! Nedan hittar du råd till efterlevande.

Pensionsmyndigheten

Om dödsfallet inträffade den 1 november 2012 eller senare behöver du inte själv ansöka om:

  • Omställningspension
  • Änkepension
  • Barnpension

När Pensionsmyndigheten får uppgift från Skatteverket om dödsfallet påbörjas en utredning om det finns efterlevande som har rätt till efterlevandepension och ett beslut skickas till dig. I vissa fall behöver Pensionsmyndigheten kompletterande uppgifter innan ett beslut kan fattas om du har rätt till efterlevandepension. Då begär myndigheten in den uppgift som saknas.

Collectum

Anmäl dödsfallet till Collectum om den avlidne haft en ITP-försäkring via sitt arbete. Premierna kan vara fördelade på olika bolag. Collectum meddelar i sin tur respektive bolag om dödsfallet som betalar ut pengarna.

Har arbetsgivaren tecknat Tjänstegruppliv, TGL, i Alecta meddelar Collectum Alecta om dödsfallet. I annat fall ska dödsfallet anmälas direkt till försäkringsbolaget.

Arbetsgivaren

Den avlidne kan ha haft försäkringar via sin arbetsgivare eller fackförening som gäller vid dödsfall. Hör med arbetsgivaren vilka försäkringar som finns.

Arbetsskada

Om dödsfallet orsakats av arbetsskada ska arbetsgivaren anmäla dödsfallet till Försäkringskassan och AFA Försäkring om särskild arbetsskadeförsäkring finns. Som efterlevande kan du ha rätt till ersättning från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA, från AFA Försäkring.

Ladda ner checklistan som pdf.

Kontakta oss

Google Maps

Telefon: 08 - 440 85 00

Besöksadress:
Kungsgatan 57 A, 6tr, Stockholm

Skicka e-post

Material

Material

Vi har tagit fram material som kan vara användbart för dig som är försäkringsinformatör.

Länkar