Checklista för avgångspension
Sök
Missa inte PTKs checklistor.
Missa inte PTKs checklistor.

Checklista för avgångspension

För att du ska kunna ge korrekt vägledning i knepiga situationer har vi tagit fram ett antal checklistor. Det är bara att skriva ut sidan eller pdf:en och checka av! Nedan hittar du det viktigaste du måste tänka på om du funderar på avgångspension.

Viktigt för dig som funderar på avgångspension

 • Du bör få kompensation för lönebortfallet fram till 65 år. Vanligen brukar avgångspension vara 70–75 procent av lönen upp till 38 437 kronor i månaden (7,5 inkomstbasbelopp år 2017) och 70 procent för lön däröver.
 • ITP 2 ålderspension och ITPK ska slutbetalas.
 • Se även till att ITP 2 familjepension slutbetalas om du tjänar över 38 437 kronor i månaden.
 • Avgångspension ska värdesäkras fram till du fyller 65 år.
 • Ta reda på om du kan ha kvar eventuella gruppförsäkringar via din arbetsgivare eller om du måste teckna fortsättningsförsäkringar. Ibland kan man, efter en särskild hälsoprövning, teckna en försäkring via sitt fackförbund.
 • Har du redan en gruppförsäkring via ditt fackförbund ska du behålla den och stanna kvar i fackförbundet för ett prisvärt och bra försäkringsskydd. Passa på att kontrollera att ditt skydd ligger på rätt ersättningsnivå.
 • Se till att Tjänstegrupplivförsäkringen, TGL, upprätthålls tills du fyller 65 år. Det är din arbetsgivare som betalar in TGL-premien.
 • Kanske är det dags att du gör ett nytt val för din ITPK? Har du valt återbetalningsskydd och/eller familjeskydd bör du kontrollera om du verkligen är i behov av det. Om du har familjepension kan du fundera på om du ska välja bort den och istället använda premien till extra ITPK-premie till din egen pension.
 • Passa på att se över eventuella förmånstagarförordnande så att de stämmer med din aktuella familjesituation.
 • Har du en alternativ pensionslösning, en så kallad tiotaggarlösning, ska dina återstående månadspremier till 65 år betalas in till aktuell försäkringsgivare.
 • Om du löneväxlar så se till att allt beräknas och utgår ifrån lönen innan löneväxlingen. Avtalet med arbetsgivaren om avgångspension bör vara skriftligt. Se till att du får kompensation för förlust av den lagstadgade pensionen fram till du fyller 65 år. Du ska heller inte få en försämrad ITP 2 eller ITPK.

Ladda ner checklistan som pdf.

Kontakta oss

Google Maps

Telefon: 08 - 440 85 00

Besöksadress:
Kungsgatan 57 A, 6tr, Stockholm

Skicka e-post

Material

Material

Vi har tagit fram material som kan vara användbart för dig som är försäkringsinformatör.

Länkar

PTK Rådgivningstjänst

Besök PTK Rådgivningstjänst

Här får du som är ITP-försäkrad gratis och oberoende råd kring pension och försäkring utifrån just din situation.