Checklista för 10-taggarlösning
Sök
Missa inte PTKs checklistor.
Missa inte PTKs checklistor.

Checklista för 10-taggarlösning

För att du ska kunna ge korrekt vägledning i knepiga situationer har vi tagit fram ett antal checklistor. Det är bara att skriva ut sidan eller pdf:en och checka av! Nedan hittar du det viktigaste du måste tänka på vid alternativ pensionslösning - så kallad 10-taggarlösning.

Ta reda på detta innan du bestämmer dig

  • Ta reda på alla möjligheter som finns att hitta passande pensionslösningar för dig i ITP 2/ITPK. Är du nöjd med dessa? Varför byta i sådana fall?
  • Begär av arbetsgivaren en fullständig skriftlig beskrivning av regler och villkor för vad som gäller för en 10-taggarlösning på företaget.
  • Finns det tilläggspremie till ITP 1-avtalet om det är ITP 1 som är alternativet till ITP 2?
  • Begär en prognos för hur stor din pension blir om du är kvar i ITP 2 och hur stor den blir om du väljer en 10-taggarlösning. Se upp för höga antaganden om framtida avkastning!
  • Är det en 10-taggarlösning du erbjuds? Ta reda på hur premien bestäms för dig – är det en frilagd premie eller används en premietrappa. Hur ändras premien i framtiden? Vad händer om din lön förändras? Anmäler arbetsgivaren löneökningar till förskringsbolaget som förvaltar din 10-taggarlösning?
  • Är du 50 år eller äldre bör du stanna kvar i ITP 2/ITPK. Kan du inte göra det bör du se över möjligheten till kompletterande premier i ITP 1 eller för din 10-taggarförsäkring och då främst om 10-taggarpremien bestäms av premietrappa.
  • Vad händer om du blir sjuk? Om du valt en 10-taggarlösning måste du teckna en separat premiebefrielseförsäkring. För ITP 1 och ITP 2 finns redan en sådan.
  • Har du tillräckligt skydd för dina efterlevande om du väljer att gå till pensionsintjänande i ITP 1 eller göra en 10-taggarlösning? Om du väljer ett skydd för din familj påverkar det din egen pension. Tänk också på att inte vara överförsäkrad och ha för mycket försäkringsskydd för din familj.
  • Om du funderar på att göra en 10-taggarlösning – ta reda på vilka provisioner försäkringsfömedlaren/mellanhanden får. De är skyldiga att informera dig om det. Be dem också förklara hur det finansieras och hur det påverkar din framtida ålderspension. Var kritisk.
  • Om du trots allt vill göra en 10-taggarlösning ska du begära ett skriftligt avtal mellan dig och din arbetsgivare. Det gäller även om du väljer att tjäna in din pension i ITP 1.

Ladda ner checklistan som pdf.

Kontakta oss

Google Maps

Telefon: 08 - 440 85 00

Besöksadress:
Kungsgatan 57 A, 6tr, Stockholm

Skicka e-post

Material

Material

Vi har tagit fram material som kan vara användbart för dig som är försäkringsinformatör.