Prata om kollektivavtal och Knegdeg - PTK
Sök

Knegdeg.se

Prata om kollektivavtal och Knegdeg

Knegdeg.se är en webbplats som visar värdet av kollektivavtal vid olika händelser i livet, och det är ett utmärkt verktyg för dig som ska informera om kollektivavtal. För att underlätta för dig som är försäkringsinformatör har vi sammanställt tips på vad du kan göra.

Texter om Knegdeg

Du får gärna använda texterna i exempelvis presentationer, på intranät, i mejlutskick m.m.

Kort allmän text om Knegdeg.se

Knegdeg.se är en webbplats som visar värdet av kollektivavtal vid olika händelser i livet. Kanske får du flera tusenlappar extra i månaden när du är föräldraledig? Eller kommer du att ha samlat ihop hundratusentals kronor mer i pension när det är dags att sluta jobba? Med filmer, formler och fakta visar knegdeg.se hur stor skillnad ett kollektivavtal gör för din privata ekonomi.

Lång allmän text om Knegdeg.se

På webbplatsen Knegdeg.se ser du hur mycket pengar som betalas ut vid olika händelser i livet där ett kollektivavtal kan göra stor skillnad. Till exempel hur mycket som betalas ut vid föräldraledighet om arbetsgivaren har eller saknar kollektivavtal.

Knegdeg ger också information om ersättning vid sjukdom, arbetsskada och dödsfall med och utan kollektivavtal. Knegdeg berättar vidare hur mycket som sätts av i tjänstepension varje månad, och vilken skillnad de låga avgifterna inom de kollektivavtalade tjänstepensionsplanerna gör. På webbplatsen visas ersättning vid arbetslöshet, och stödet trygghetsråden erbjuder anställda.

Målgruppen för Knegdeg är privatanställda tjänstemän mellan 28 och 40 år. Vem som helst kan dock få kunskap om vilka förmåner som kollektivavtal innehåller, både rent ekonomiskt och i form av stöd och användaren behöver inte ha koll på någonting annat än sin lön och ålder för att få mycket information.

Korta texter om de olika filmerna

Här är korta texter om de olika sakområdena och filmerna som finns på Knegdeg. Du kan exempelvis använda dem på webbsidor på intranätet eller när ni har informationsträffar med olika teman. Kom ihåg att länka till knegdeg.se!

Förälder

På knegdeg.se kan du enkelt få reda på vad kollektivavtal är värt i pengar vid olika händelser i livet. Eller får du många tusenlappar fler i månaden när du är föräldraledig? Räkna ut vad du vinner på ett kollektivavtal redan nu.

Mellan jobb

På knegdeg.se kan du enkelt få reda på vad kollektivavtal är värt i pengar vid olika händelser i livet. Kanske får du ut full lön och hjälp att hitta ett nytt jobb om du blir uppsagd? Räkna ut vad du vinner på ett kollektivavtal redan nu.

Arbetsskada

På knegdeg.se kan du enkelt få reda på vad kollektivavtal är värt i pengar vid olika händelser i livet. Kanske får du rejält med ekonomisk ersättning om du skadar dig på jobbet? Räkna ut vad du vinner på ett kollektivavtal redan nu.

Sjuk

På knegdeg.se kan du enkelt få reda på vad kollektivavtal är värt i pengar vid olika händelser i livet. Kanske får du flera tusen kronor extra i månaden om du blir sjuk? Räkna ut vad du vinner på ett kollektivavtal redan nu.

Pension

På knegdeg.se kan du enkelt få reda på vad kollektivavtal är värt i pengar vid olika händelser i livet. Kanske har du samlat ihop hundratusentals kronor mer i pension när det är dags att sluta jobba? Räkna ut vad du vinner på ett kollektivavtal redan nu.

Döden

På knegdeg.se kan du enkelt få reda på vad kollektivavtal är värt i pengar vid olika händelser i livet. Eller har du säkrat din familjs ekonomi om du skulle dö i förtid? Räkna ut vad din familj vinner på ett kollektivavtal redan nu.

Text om kollektivavtal

Du får gärna använda texten i exempelvis presentationer, på intranät, i mejlutskick mm.

Kollektivavtal är bra på en mängd olika sätt, och ett av dem är att det kan göra stor skillnad i plånboken. Med kollektivavtal får du högre ersättning om du är hemma med barn, blir sjuk eller har oturen att drabbas av arbetsskada. Du kan också få pengar, stöd och hjälp att hitta ett nytt jobb om du skulle bli uppsagd, och din familj kan få ekonomiskt stöd om du dör innan du går i pension. Din pension påverkas också till det bättre med kollektivavtal, och här kan skillnaden vara flera hundratusen kronor den dagen du slutar jobba.

För att du ska omfattas av ett kollektivavtal måste din arbetsgivare vara medlem i en arbetsgivarorganisation eller ha tecknat ett hängavtal med ett fackförbund. I dag omfattas ungefär 78 procent av de privatanställda tjänstemännen i Sverige av kollektiv- eller hängavtal.

Kollektivavtal är lönsamt också för arbetsgivaren, eftersom det är enklare och billigare att teckna försäkringar för alla på arbetsplatsen kollektivt, än att välja en enskild försäkring för var och en.

Ladda ner banners

Vi har tagit fram banners i två olika standardstorlekar, 500*1200 (pdf med översikt) och 600*800 (pdf med översikt) på områdena sjuk, föräldraledig och pension.

Kom ihåg att länka till respektive område på Knegdeg! Behöver ni en annan storlek än de vi tagit fram? Mejla oss på knegdeg@ptk.se.

Frågor?

Har du frågor, funderingar eller förslag gällande Knegdeg? Eller har du som försäkringsinformatör tips på annat material, texter eller bilder som du behöver för att enklare kunna prata om kollektivavtal och Knegdeg?

Kontakta oss på knegdeg@ptk.se.

Knegdeg.se

Knegdeg.se

Dina pengar med eller utan kollektivavtal.

Presentera Knegdeg

Behöver dina kollegor information om kollektivavtal? Knegdeg är perfekt att använda i en kort presentation om fördelarna med att omfattas av kollektivavtal. Här finner du en Powerpoint som utgår från Knegdeg, men många förbund använder sig också av hemsidan när de talar om kollektivavtalet. Med Knegdeg.se på projektorduken kan du laborera med löner och avgifter i realtid, mitt framför ögonen på dina förundrade kollegor!

Knegdeg utgår ifrån en lön på 20.000kr i månaden, men detta justerar du lätt med hjälp av reglagen så att det passar dina kollegor bättre.

Hör gärna av er till Emilia Emtell om ni behöver hjälp med er presentation.  

Banners till Knegdeg

Logotyper

Här finner du Knegdegs logotyp i flera olika färger.