Våga öppna ditt röda kuvert! - PTK
Sök

Våga öppna ditt röda kuvert!

Nu börjar färgglada kuvert med viktig information dimpa ner i våra brevlådor. Redan i mitten av februari gick de första orange kuverten ut från Pensionsmyndigheten, med information om den allmäna pensionen. Som grädde på moset kommer sedan de röda kuverten från Collectum med besked om hur mycket ITP-tjänstepension man tjänat in. När dina kuvert kommer  – våga öppna dem och ta fasta på tipsen för att du ska få en ännu bättre pension. 

Vad ska du hålla utkik efter i kuvertet?

Innehållet i kuvertet ser lite olika ut beroende hur gammal du är och om du har ITP 1 eller ITP 2.

Till dig som är yngre
Ta chansen redan som ung – nu har du bäst möjlighet att få din pension att växa.

  • Kolla att rätt lön är anmäld, och att din arbetsgivare betalat in till din ITP. 
  • Utgå ifrån din egen familjesituation och fundera på vad som händer om du skulle dö ung. Genom att logga in på Mina sidor på collectum.se kan du lägga till och ta bort familjeskydd och återbetalningsskydd.
  • Ta hjälp av PTK Rådgivningstjänst att placera både din premiepension och tjänstepension.

Till dig som är mitt i livet
Hur ser din familjesituation ut – är du singel, just blivit sambo, har fullt upp med småbarn eller kanske nyligen separerad? Trots namnet innehåller tjänstepensionen ITP inte bara tjänstepension, utan även sjukförsäkring och livförsäkring. PTK Rådgivningstjänst hjälper dig att ta reda på:

Till dig som fyllt 55 år
Intresset för pension brukar öka med åldern och det har Collectum tagit fasta på. För att stilla din nyfikenhet får du därför ett fylligare rött kuvert med tips om vad du ska tänka på inför pensioneringen.

  • Gör en prognos på minpension.se, där du får en samlad bild av din framtida pension – allmän pension, tjänstepension och om du har privat pensionssparande. 
  • Se över efterlevandeskyddet om barnen har flyttat hemifrån och står på egna ben. På PTK Rådgivningstjänst får du hjälp med att anpassa skyddet så att det passar dig och din familjs behov. 
  • Fundera i god tid över vad just du vill göra när du lämnar arbetslivet. Vill du resa, umgås med vänner och familj, bli getfarmare eller bara sitta hemma i skön fåtölj och läsa en bok från biblioteket? Din pension ska ju räcka till det du helst vill göra.

Collectum

Collectum logotyp

Vill du veta mer?

Logga in på Mina sidor på collectum.se.

PTK Rådgivningstjänst

minpension.se

Logga in för att få en samlad bild av din pension, se hur mycket du tjänat in och göra en prognos för din framtida pension.