TRR - Experten Rådgivare Maria Persson i Malmö om den fackliga rollen vid omställning - PTK
Sök

TRRs rådgivare Maria Persson delar med sig av sina experttips om den fackliga rollen vid omställning. Foto: Christian Andersson

Experten: Om den fackliga rollen vid omställning

De fackligt förtroendevalda hamnar i en knepig sits när företaget står inför uppsägningar. De möter sina kolleger i en svår situation som de många gånger inte är förberedda på. Och de vet mer än sina kolleger, men kan inget säga.

Maria Persson är rådgivare på TRR Trygghetsrådet i Malmö och delar i denna intervju med sig av sina expertråd om den fackliga rollen vid omställning. Artikeln är hämtad från OM Magasin 2/17, TRRs tidning för bland annat förtroendevalda, företagsledningar och HR-personer. 

Varför behöver fackligt förtroendevalda träning i sin roll vid omställning?
I de flesta fall är de utbildade för något annat. Den fackliga rollen blir också något mer än bara förhandlare när ett företag står inför en omställning. Det kan bli en överraskning för många att de även ska hantera svåra samtal och medlemmars olika reaktioner på ett uppsägningsbesked. 

Vad är svårast för en facklig representant vid omställning?
Sekretessen gör att de inget kan säga, trots att de vet precis vad som ska hända. Inte ens när allt är klart och förhandlingarna är gjorda kan de prata om vad som föregick olika beslut och varför till exempel turordningslistan blev som den blev. Det är en jobbig sits. Många gånger får de ta emot mer ilska och klagomål från medarbetarna än cheferna eftersom en facklig representant känns närmare till hands att våga spilla ut alla känslor över.

Vad finns att vinna på att delta i TRRs seminarier om den fackliga rollen vid omställning?
Självklart kunskap om hur en omställningsprocess går till. De får träna på olika situationer och vi ger exempel på frågor som kan förekomma. En viktig fördel är att sitta ner och diskutera med andra fackligt förtroendevalda, även från andra företag, om hur de tänker, planerar och agerar. Att få lufta sina egna frågor kring sitt ansvar som facklig representant vid en omställning med andra i samma situation.

Vilket gott råd vill du ge fackliga förtroendevalda?
Finns möjlighet så delta i ett av TRR seminarier för att kunna agera professionellt under en omställningsprocess. Det stärker förtroendet för dig som facklig representant att du känner till hur det går till, vad som händer och vilken hjälp som finns att få när en omställning kräver uppsägningar. Ett annat gott råd är att stötta varandra mellan klubbar och avdelningar, att få lufta frågor och vetskap med andra som också är under sekretess kan vara avgörande i en pressad situation. 

Text: Gunilla Mild Nygren

Så stöttar TRR förtroendevalda och klubbar

TRR Trygghetsrådet stöttar tjänstemän i privat sektor som har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Men de stöttar även arbetsgivare och fack, fackligt förtroendevalda och arbetsgivare i privat sektor. Här kan du läsa mer om deras stöd till förtroendevalda och klubbar.

Kontakta oss

Google Maps

Telefon: 08 - 440 85 00

Besöksadress:
Kungsgatan 57 A, 6tr, Stockholm

Skicka e-post

Om TRR Trygghetsrådet

TRR Logotyp

TRR Trygghetsrådet ger stöd och hjälp till tjänstemän som förlorar jobbet på grund av arbetsbrist. TRR Trygghetsrådet ägs av PTK och Svenskt Näringsliv.