Hållbarhet i fokus på PTKs konferens - PTK
Sök

Hållbara kvinnor på PTKs konferens. Foto: Juliana Wiklund

Hållbarhet i fokus på PTKs konferens

Temat för PTKs konferens om pension och försäkring var i år hållbarhet. Och två konstateranden gick som en röd tråd genom dagen: Kvinnor är mer hållbara än män och det finns ingen motsättning mellan hållbarhet och hög avkastning.

Dagen inleddes av PTKs ordförande Martin Linder, som stolt konstaterade att ITP-avtalet är en förebild för övriga avtal. 

Dagens moderator Anna Allerstrand från PTK lämnade därefter över stafettpinnen till Eva Fluhr från Pensionsmyndigheten. "Hur svårt kan pensionsuttaget vara egentligen?" var frågan hon ställde och berättade om Pensionsmyndighetens nya satsning på uttagsrådgivning. Den ska underlätta för alla som planerar att ta ut sin pension, något som lätt kan kännas krångligt eftersom man kan få pension från många håll.

- Hur man planerar uttag av pensionen handlar inte om ekonomi utan om intresse, berättar Eva Fluhr, som själv har 19 olika pensionsförsäkringar.

 Men innan vi går i pension ska pengarna växa. Vilka utmaningar vi nu står inför i dagens med dagens låga räntor och hur det påverkar sparandet var ämnet för Alectas pensionsekonom Staffan Ström. Vi fick ta en titt på de 789 miljarderna i Alectas kassavalv, vilket enligt Alecta ska räcka trots att vi lever allt längre. Längst av alla lever kvinnor, och Staffan Ström var först ut att konstatera att kvinnor är mer hållbara än män, ett tema som sedan kom att gå som en röd tråd genom eftermiddagen. 

- Låga räntor och långa liv är härligt men dyrt, summerade Staffan Ström.

Ständigt närvarande under dagen var Felicia Bergström, den 23-åriga vloggerskan vars filmer gav andrum mellan föredragen. Under dagen visades fyra stycken filmer där Felicia träffar en slöjdlärare, en psykolog, ett pensionsproffs och ett sjöbefäl. De tre första filmerna finns att se i Verktygslådan.

Den fjärde filmen där Felicia möter ett sjöbefäl avslutade hon med frågan ”Hur funkar det med pensionssystemet. Är det hållbart?” och lämnade därmed över bollen till Per Bolund, Sveriges finansmarknadsminister. Han tog tag i frågan med bägge händer och gick igenom hur regeringen arbetar med de globala målen och agenda 2030.

- De investeringar vi gör idag kommer att avgöra hur vi får det i framtiden, konstaterade Per Bolund.

Därefter följde ett samtal mellan Per Bolund som representant för regeringen, parterna representerade av PTKs Dan Wallberg och branschen, representerad av Alectas vd Magnus Billing. De var rörande överens om att det inte finns någon motsättning mellan hållbarhet och avkastning. Snarare tvärtom: Det är ett problem att det inte finns tillräckliga investeringsmöjligheter, med tanke på att efterfrågan på gröna investeringar är så stor från både konsumenter och bolag. De tre konstaterade också att man inte ska behöva ha en doktorsgrad för att kunna placera sina pengar hållbart, och Dan Wallberg lovade:

- PTK kommer att ställa krav på hållbarhet i nästa ITP-upphandling.

Ordföranden i PTKs förhandlingschefsgrupp, Niklas Hjert, berättade om vilka förhandlingar som är aktuella för PTK just nu:

- Högre avsättningar inom tjänstepensionen och en bättre arbetskadeförsäkring är de två viktigaste förhandlingsfrågorna just nu, konstaterade Niklas Hjert.

Sist men inte minst kom Sofia Rasmussen från Rasmussen analys som talade om unga i arbetslivet. Ett skifte har skett och dagens unga är mer benägna att vara intresserade och förberedda för framtiden än vad man varit tidigare, ett faktum som intresserade många.

Utöver föredragen fick vi under dagen även inblickar i hur PTK och medlemsförbunden arbetar med pensionsfrågor dagligdags. Pensionsfrågor på Europanivå, goda nyheter om ITP, välbesökta utbildningar och ett stort intresse för både personlig och digital rådgivning togs upp som exempel.

Kontakta oss

Google Maps

Telefon: 08 - 440 85 00

Besöksadress:
Kungsgatan 57 A, 6tr, Stockholm

Skicka e-post

Presentationer

Här kan du ladda ner talarnas presentationer