Barbro vann bucklan i debatt-SM om pensionerna - PTK
Sök

En skön revansch för Barbro Westerholm som slutligen segrade i årets debatt-SM om pensioner.

Barbro vann bucklan i debatt-SM om pensionerna

I år kunde inte ens pålästa debattörer, partytrick och ungdomlig entusiasm mäta sig mot Barbro Westerholms erfarenhet och kunnande i pensionsfrågan, när debatt-SM om pensionerna gick av stapeln på torsdagen i Almedalsveckan.

Årets debattfält spände från två 23-åriga ordföranden i var sitt politiskt ungdomsförbund, över en pensionspedagog och ända upp till riksdagens äldsta ledamot, 84-åriga Barbro Westerholm. Åtta debattörer möttes i fyra dueller, semifinal och final under ledning av moderator Carl Fredrik Johansson. Retorik, tempo och sakkunskap bedömdes av en trehövdade juryn med Fredrik Runsiö från Reformklubben, Kristina Althoff från Finansinspektionen och Sten Eriksson från Pensionsmyndigheten, och sen var det upp till publiken att avgöra vem som skulle gå vidare. Nu är det ju för sent att påverka resultatet, men den som är nyfiken på vad debattörerna hade att säga kan titta på webbsändningen på debatt-SM på Facebook här.

Är pensionerna jämställda? 

Först ut var Ung vänsters ordförande Henrik Malmrot som mötte Barbro Westerholm i en duell som kom att utvecklas till en riktig klasskamp. ”Du är kvar i 1900-talet, då samhället skulle fixa allt”, drämde Barbro Westerholm till den sextio år yngre Henrik Malmrot. 

Därefter var det dags för en duell som verkade ha förutsättningar att bli en mer seriös pensionsdiskussion, då Miljöpartiets ekonomisk-politisk talesperson Janine Alm Ericson mötte pensionspedagogen Jonas Gyllenkrok. Likt en trollkarl förvandlade Jonas Gyllenkrok hundralappar till tvåhundralappar i byxfickan för att illustrera ränta-på-ränta. Med frasen ”Det ska böjas i tid som Gyllenkrokigt ska bli”, tog han debattformuleringarna till nya höjder och rev ner dagens första skrattsalva från publiken. Janine valde dock att inte dra på smilbanden, utan istället mata på med fakta, vilket också visade sig vara ett vinnande koncept. 

I den tredje ronden höjdes både ljud- och debattnivån till nya höjder när Mathias Tegnér, riksdagsledamot från Socialdemokraterna mötte Magnus Ek, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund. Båda herrarna verkar vara övertygade om att det är den egna röststyrkan som kommer att påverka publikens beslut. De är män, de är priviligierade, och de är arga över det!

I den sista ronden möts Malin Påhls, ordförande i Saco Studentråd, och Moderata ungdomsförbundets vice ordförande Sofia Fölster. Två unga kvinnor som inte drar sig för mustiga referenser. Sofia Fölster börjar med att konstatera att det inte är pensionssystemet som är ojämställt, utan arbetsmarknaden: ”Vill man bota sjukdomen, eller vill man bota symptomen? Vill man bota bakfyllan eller vill man dricka mindre rosévin? Jag vill bota sjukdomen!” Malin Påhl tar rollen som underdog och vinner snabbt publikens hjärtan när hon konstaterar att ”Ni svenskar har ju lite försprång i den här debatten, för i Finland får vi ju inte ha roligt”. 

På det hela taget – fyra fartfyllda debatter med stor enighet om att arbetsmarknaden behöver bli mer jämställd, medan åsikterna går isär om vägen dit. 

Räcker pengarna när vi går i pension? 

I de oerhört jämna semifinalerna diskuteras om pensionspengarna kommer att räcka. Det allra tydligaste svaret på den frågan kommer lite oväntat från Pensionsmyndighetens kommunikationschef Sten Eriksson i juryn: ”Pengarna i systemet kommer att räcka till pensionerna, för det finns nämligen ingen gräns för hur lite pensioner vi kan betala ut.” Men hur överens är debattörerna egentligen? Janine Alm Ericson: ”Vi är i grunden överens, men frågan är varför ni för en annan politik?” Magnus Ek: ”Vi är inte alls överens!”

Malin Påhls och Barbro Westerholm hissar varandra över både generations- och landsgränserna, och höggravida Malin Påhls drar sig inte för att visualisera: ”Jag vet att du har jobbat för jämställdhet och byggt ett tryggt samhälle för oss som bor i Sverige idag, och jag vill gärna göra samma resa, men jag står bokstavligen här med en klump i magen över att två av tre unga inte har tänkt på pensionen.” Ett trevligt men faktaspäckat samtal. 

”Väldigt kunnigt, och kanske lite för kunnigt för oss som inte är pensionsnördar”, konstaterar juryns Fredrik Runsiö. ”Bromsen, det är sånt som pensionsproffsen drömmer våta drömmar om på nätterna, men vi andra vet inte riktigt vad de pratar om", fyller moderatorn Carl Fredrik Johansson i. 

Bör premiepensionen utvecklas eller avvecklas? 

Efter två så jämna semifinaler konstaterar Carl Fredrik Johansson att det nästan är orättvist att två inte får gå vidare, när det står klart att det blir Janine Alm Ericson och Barbro Westerholm som ska mötas i final. Nu är frågan hur det ska bli med premiepensionerna. Avvecklas eller utvecklas? Utvecklas, såklart! ”Det här var den svåraste delen av debatten, för vi står här och tycker lika”, konstaterade Barbro Westerholm, som ändå lyckades så pass väl att hon slutligen stod som segrare. I fjol snuvades hon på segern av Gudrun Schyman, men i år kunde inget stoppa henne. 

Önskar du att du varit där, vill du höra vad alla tyckte eller vill du bara se det hela en gång till? Gör det här!

Vi från PTK vill tacka medarrangören AP7, alla duktiga debattörer, juryn och moderatorn för årets roligaste Almedalsdebatt om pensioner. Vi avslutar med att konstatera att när ordföranden för Saco studentråd får en klump i magen av att två av tre studenter inte har tänkt på sin pension, då har vi ingen anledning att oroa oss över tillväxten i branschen. 

På återseende i Almedalen 2018! 

Kontakta oss

Google Maps

Telefon: 08 - 440 85 00

Besöksadress:
Kungsgatan 57 A, 6tr, Stockholm

Skicka e-post