Många underskattar tjänstepensionens betydelse - PTK
Sök

Tyvärr är det många som underskattar tjänstepensionens betydelse och tror att ett privat sparande är viktigare för att få en hög pension, säger Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK.

Många underskattar tjänstepensionens betydelse

Knappt fyra av tio tror att tjänstepensionen är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Ännu fler tror att privat sparande är viktigast. Det visar en Sifoundersökning beställd av PTK och ett tjugotal andra aktörerna bakom Tjänstepensionens dag, som infaller den 27 september.

– Många underskattar tjänstepensionens betydelse för den framtida ekonomin som pensionär. Utan tjänstepension måste du själv spara flera tusen till din egen pension varje månad för att nå upp till samma nivå på pensionen. Det kanske man inte tänker på och det kan vara svårt för många att klara utöver det vanliga buffertsparandet, säger Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK.

Den som har en lön på 39 000 kronor måste spara ungefär 2 000 kronor per månad efter skatt för att kompensera för utebliven pension. Den som tjänar 49 000 kronor i månaden behöver sätta undan nästan 5 000 kronor per månad.

Den som saknar tjänstepension och inte har möjlighet att spara på annat sätt riskerar att få en mycket låg pension – ofta mindre än halva den tidigare lönen.

I pressmeddelandet betonar även Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, att det viktigaste pensionsvalet man kan göra är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder kollektivavtal. Han anser också att många arbetsgivare skulle lyfta fram tjänstepensionen som förmån i lönesamtal och vid rekrytering.

Här kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet.

Tjänstepensionens dag infaller 27 september varje år. Syftet med dagen är att uppmärksamma vikten av att ha en tjänstepension och inspirera arbetsgivare att informera sina anställda om tjänstepension. Mer kan du läsa på Tjänstepensionens dags sajt

Kontakta oss

Google Maps

Telefon: 08 - 440 85 00

Besöksadress:
Kungsgatan 57 A, 6tr, Stockholm

Skicka e-post