Kollektivavtalet gör skillnad i plånboken - PTK
Sök

Kollektivavtalet gör skillnad i plånboken

Kollektivavtalet ger dig högre ersättning om du får barn, blir sjuk eller drabbas av arbetsskada. Du kan också få ekonomisk ersättning, stöd och hjälp att hitta ett nytt jobb om du skulle bli uppsagd, och din familj kan få ekonomiskt stöd om du avlider innan du går i pension. Din pension påverkas också till det bättre med kollektivavtal.

Blir du sjuk hos en arbetsgivare som inte har kollektivavtal får du bara drygt 75 procent av din lön i sjukpenning på upp till 27 750 kronor i månaden (år 2014), och ingenting på det du eventuellt tjänar över den lönegränsen. Blir du sjuk hos en arbetsgivare med kollektivavtal får du istället nästan 90 procent av din lön i sjukersättning – oavsett hur hög lön du har.

Även för arbetsgivaren är kollektivavtalet lönsamt. Det är mycket billigare att teckna försäkringar för alla på arbetsplatsen kollektivt än att teckna en enskild försäkring för varje anställd.

PTK förhandlar kollektivavtal

PTK förhandlar avtalen som rör pension, arbetsskada och omställningsstöd, för privatanställda tjänstemän.

Genom att i PTK samla många fackförbund och deras medlemmar i en enda organisation företräder vi en större andel människor jämfört med om varje förbund skulle förhandla för sig. Vi får därför större tyngd vid förhandlingarna. Dessutom hålls förhandlingstid och mängden avtal till ett minimum, och kraven samordnas.

Genom goda förhandlingsresultat bidrar vi till ansvarstagande och trygga system för Sveriges privatanställda tjänstemän.

Omfattas jag av kollektivavtal?

Din arbetsgivare måste vara medlem i ett arbetsgivarförbund eller ha tecknat ett hängavtal med ett PTK-förbund. Ett hängavtal innebär att arbetsgivaren kommer överens med ett fackförbund om att ett visst kollektivavtal ska gälla, som motsvarar det som finns i branschen. I dag omfattas uppskattningsvis 85-90 % av de anställda i Sverige av ett kollektiv- eller hängavtal.

Ditt fackförbund hjälper dig att gå igenom dina anställningsvillkor.

Kontakta oss

Google Maps

Telefon: 08 - 440 85 00

Besöksadress:
Kungsgatan 57 A, 6tr, Stockholm

Skicka e-post

Knegdeg.se

Knegdeg.se

Dina pengar med eller utan kollektivavtal.