Tre av tio tjänstemän saknar kunskap om tjänstepension - PTK
Sök

2016-02-26: Pressmeddelande


Tre av tio tjänstemän saknar kunskap om tjänstepension

Tre av tio privatanställda tjänstemän, 28 procent, känner inte till att tjänstepension ingår i kollektivavtalet – trots att det för en genomsnittlig tjänsteman handlar om 2 900 kronor i månaden i pensionsavsättning. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av den fackliga samverkansorganisationen PTK.

– Nu när det orange kuvertet landar i brevlådan påminns många om den framtida pensionen. Den som också har kollektivavtalad tjänstepension kan känna sig trygg, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK.

För en genomsnittlig privatanställd tjänsteman som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP sätter arbetsgivaren av 2 900 kronor i månaden till den framtida pensionen. Men många tjänstemän känner alltså inte till att detta ingår i kollektivavtalet.

Genom kollektivavtalet får tjänstemannen dessutom tillgång till ett pensionssparande med halverade avgifter, jämfört med den öppna marknaden. Det gör att mer pengar går till pensionen, i stället för som onödiga avgifter till mellanhänder.

För många kommer den allmänna pensionen från staten att motsvara knappt hälften av den tidigare lönen. Den som också har kollektivavtalad tjänstepension kan i stället få upp till två tredjedelar av den tidigare lönen.

– Kollektivavtalet bidrar till ökad trygghet genom hela arbetslivet, också när man är pensionär. Vi vill att fler ska ta del av fördelarna med kollektivavtal, säger Anna Allerstrand.

I dag omfattas 77 procent av de privatanställda tjänstemännen av kollektivavtal och har därmed den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP. Tjänstepensionen betalas av arbetsgivaren och omfattar alla som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal.

För mer information, kontakta

Anna Allerstrand, pensionsspecialist, PTK: 070-795 30 55 eller anna.allerstrand@ptk.se

Emilia Emtell, tf kommunikationschef, PTK: 073-745 36 03 emilia.emtell@ptk.se

Bilaga till pressmeddelandet

Så mycket betalar arbetsgivaren till tjänstepensionen och mer om undersökningen (pdf-fil)

Fler pressmeddelanden

Pressbilder och logotype

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

PTK på en minut

Förhandlings- och samverkansrådet PTK är en organisation för 27 fackförbund som representerar 860 000 privatanställda tjänstemän.

Vi arbetar för bättre villkor och ökad trygghet - på jobbet, mellan jobb och efter jobben. Våra uppdrag är främst inom pensioner och försäkringar, arbetsmiljö, inflytande och omställning.