Arbetsskada kan ge rätt till ersättning för inkomstförlust - PTK
Sök

Arbetsskada kan ge rätt till ersättning för inkomstförlust

Många som begär att bli omplacerade efter en arbetsskada vet inte att de kan ha rätt till ersättning för inkomstförlust. Johan blev glad när han fick veta det.

I dag ringde Johan till mig. Han var väldigt upprörd, rent sagt förbannad över arbetsskadeförsäkringen.

”Det är en skitförsäkring och jag får nästan ingen ersättning alls”, sa han. Jag bad honom berätta vad som hade hänt.

Johan arbetar som en av sju arbetsledare på ett stort företag. Han berättade att någon hade slängt skräp på golvet. Johan hade bråttom och såg inte skräpet, så han snubblade. Han fick en komplicerad lårbensfraktur som dessutom blev infekterad. Han var sjukskriven i drygt sex månader, men sedan började han jobba igen.

Både Johan själv och hans chef konstaterade efter en tid att det inte fungerade för Johan att gå runt till de olika stationerna på arbetsplatsen som tidigare. Han hade ont i benet och bad om att få bli omplacerad. Han och hans chef kom överens om att Johan skulle få ett annat, mer stillasittande jobb. Chefen sa att det andra jobbet var lägre betalt, men Johan valde ändå att byta arbetsuppgifter eftersom det gamla jobbet inte fungerade.

Nu har det gått drygt ett år efter att Johan skadade sig. AFA Försäkring betalade lite medan han var sjukskriven men inget efteråt. Johans arbetsgivare anmälde skadan till Försäkringskassan, men de betalade ingenting.

”Vad är det för skruttförsäkringar! Jag har två stycken och de lämnar knappt någon ersättning.”

Jag berättade för Johan att AFA Försäkring är en avtalad försäkring som lämnar ersättning för kostnader, inkomstförlust och sveda och värk under den akuta sjuktiden och att det kan bli ytterligare ersättning om hans besvär blir bestående. Försäkringskassan kan betala livränta när en inkomstförlust blir varaktig, det vill säga under minst ett år.

”Kontakta försäkringskassan och ansök om livränta”, uppmanade jag Johan. ”Livräntan från försäkringskassan ska ersätta inkomstförlust upp till årsinkomster på 332 250 kr. Om du hade högre inkomst kan AFA Försäkring ersätta det.”

”Det låter verkligen bra! Jag trodde att jag fick skylla mig själv eftersom bad om att få bli omplacerad. Men måste jag själv ta kontakt med Försäkringskassan?”

”Nej, du kan ta hjälp av ditt fackförbund. Eller också kan jag hjälpa dig. Dessvärre är det fler som tror att de inte har rätt till ersättning för inkomstförlust för att de själva har bett om omplacering. Men eftersom det är olycksfallet, skadan i arbetet, som är orsaken till att du har fått lägre inkomst så ska försäkringskassan fatta beslut om livränta.”

Om Eva Karlsson Aldvin

EKA, Eva Karlsson Aldvin, har jobbat med arbetsskador i mer än 30 år. Eva är svag för godis och skaldjur, och på fritiden plockar hon gärna svamp eller målar.

Bloggare