Choklad hjälper mot stress – eller? - PTK
Sök

Choklad hjälper mot stress – eller?

Om man ska tro tidningarna finns det snabba knep mot stress. Men vi på PTK letar efter långsiktiga kollektiva lösningar – vi tycker nämligen inte det är ditt fel om du är stressad på jobbet.

Ta några djupa andetag, tänk positivt. Känns något jobbigt? Kolla på ett Youtubeklipp eller belöna dig med en bit mörk choklad. Fungerar inte det kan du prova att ändra din bakgrundsbild på datorskärmen till något grönt motiv eller varför inte kladda något kreativt på ett papper. Då ska du se att stressen på jobbet försvinner efter en minut. Det menar åtminstone tidningen Metro. Vad händer om du följer tidningens tips, men fortfarande känner dig svårt stressad? Då har du inte varit tillräckligt positiv eller hittat en tillräckligt rolig kattunge på Youtube.

Stress är inte individens fel

Skämt åsido, arbetsrelaterad stress är ett strukturellt problem, inte ett individuellt. Det betyder att det effektivaste sättet att angripa problemet är med kollektiva åtgärder. Regler, rutiner, kollektivavtal och förutsebara sanktioner är några av åtgärderna. Visst, det låter lite tråkigt och inte alls lika njutningsfullt som att försvinna några minuter med en bit choklad.

Europeiska arbetsmiljöbyrån har i en undersökning i 31 länder och med över sextontusen respondenter konstaterat att brist på choklad inte finns med ens bland topp tio av de främsta stressriskerna. Istället handlar orsakerna om saker vi arbetstagare i många fall har väldigt lite inflytande över, som arbetsbelastning, omorganisationer, otrygga anställningar och otydliga ansvarsområden. Och de ekonomiska kostnaderna är enorma: prislappen för arbetsrelaterad stress överstiger sex hundra miljarder euro för alla EUs medlemsstater eller nästan tio procent av ländernas samlade statsbudgetar. Det blir många chokladbitar.

Att stress i arbetet generellt inte har individuella orsaker får stöd från Arbetsmiljöverket som utöver att ge ut nya föreskrifter om social och organisatorisk arbetsmiljö (som vi tidigare i bloggen skrivit om här) även har gjort en Youtube-video som på ett starkt sätt levandegör omfattningen av och svårigheterna med den sjuka jobbstressen.

PTK finansierar forskning och utbildning mot stress på jobbet

Kan jag då inte avsluta med några snabba och smarta tips? Nej, vi på PTK kommer aldrig be dig att ta ett djupt andetag eller byta till grön bakgrundsbild på datorn för att ”fixa jobbstressen”. Tillsammans med Svenskt Näringsliv och LO har PTK beslutat att finansiera arbetsmiljöforskning och arbetsmiljöutbildningar för chefer och skyddsombud. Vi arbetar med fakta och kollektiva metoder för att komma till rätta med den strukturella arbetsrelaterade ohälsan.

Om Mikael Smeds

Mikael är fjällvandrare, läxhjälpare och amatörgeolog. Och på dagarna jobbar han som jurist och ombudsman på PTK.

Bloggare