Donald? – Trump, Duck eller Tusk. - PTK
Sök

Donald? – Trump, Duck eller Tusk.

Det blev en arg eller i vart fall Trumpen blogg den här gången.

Dygnet runt i nyhetssändningar och morgonsoffor. Twentyfourseven rapporterar svenska media om Donald Trump. Hur han förnedrar kvinnliga reportrar, vill bygga en mur i södra USA mot Mexico, som mexikanerna ska betala och hur stor, (eller liten), hans penis kan antas vara.

Det är massivt. Trump är det som händer i Sverige.

På nyhetsmorgon står Peter Jihde i TV4-studion med ett ok över axlarna och Markus, politisk (seriös), kommentator och expert, försöker lägga frukter i de olika korgarna som hänger i okets ändar. Apelsinerna representerar delegater eller röster. Jihde dignar under det amerikanska oket som svajar hit och dit, med experten i hälarna som skrikande förklarar att the winner takes it all! Det är valsystemet i USA som förklaras…, herregud…handlar det om Duck eller Trump? 

Det handlar i vart fall inte om Tusk och inte så mycket om valsystemet heller vad det verkar… ‒ Jag kan skjuta någon på gatan och ändå bli vald, skanderar Trump vidare på TVn. Markus, den politiske experten, evigt leende och konstant hög röst, låter oss veta att Trump självklart även har andra kvaliteter, (goda får man anta), som TV 4 också ska rapportera om, … Sedan morgonnyheterna med samma innehåll. Återigen Trump. Inte blir det bättre om man växlar kanal eller byter tidning. Trump. Trump. Man kan tro att Trump betalar de svenska TV-kanalerna, ända tills fakturan från Kiruna kommer. Då vet man. Kalla fakta. 

Jag tar en paus, måste få inspiration till bloggen… bestämmer mig för att för lyssna på musik. Högt. Rammstein;

We're all living in America, America is wunderbar. Musik kommt aus dem Weißen Haus, und vor Paris steht Mickey Maus. We're all living in America, Coca-Cola, sometimes WAR, We're all living in America, Amerika, Amerika.

Gammal låt, men aktuell, om inte i Paris, så i vart fall i Stockholm … i Aktuellt-studion? Trump igen?

Men jag ska ju blogga om pensioner och en annan Donald. Donald Tusk som är president på riktigt. Redan vald, sedan några år. Vald av oss i Sverige också, indirekt och nästan obemärkt i media. Från Polen, ett grannland, men inte president i Polen, utan i Europeiska rådet, (kallas också ordförande), ni vet där Stefan Löfven brukar delta, långt bort i Bryssel. När han måste förklara varför vi satt upp en mur, jag menar stängt Öresundsbron och diskutera annat som händer på den här sidan Atlanten. Donald Tusk har ett stort ansvar för att hålla ihop regeringscheferna i EU och jobbar för närvarande hårt med flyktingfrågan, men också med andra aktuella frågor. 

Förra veckan presenterade EU-kommissionen ett nytt förslag om en social pelare. (- utan associationer till penisar eller i övrigt med anknytning till de amerikanska primärvalen). Ett försök att i framtiden garantera välfärden.

Europa och även Sverige står inför en hel del utmaningar kan man ana. Men Sverige är inte automatiskt med i detta arbete. Det gäller bara Euro-länderna. De vill gå vidare men bjuder in oss att vara med, om vi vill, och sannolikt krävs också att vi bidrar med något. Det är alltså inte längre det vanliga opt-out of the club som gäller, utan opt-in, för att använda ett någorlunda amerikanskt uttryck.  

Den 8 mars presenterades kommissionens konsultation om pelaren. Och alla, även Sverige, vi som bor här; organisationer och enskilda, kan bidra med förslag. Pensioner är ett av de områden som pelaren omfattar. Den 16 mars träffade Donald Tusk regeringscheferna i Europa och arbetsmarknadens parter för att diskutera framtidsfrågor på det sociala området.

PTK följer frågorna.

Nu verkar det som Donald Trump vann igen. Mest utrymme i denna blogg också. 

Jag fastnade i den mediala blå-gula tvångströjan. 

Sorry for that. 

Dags för lunch. - McDonald’s?

Om Tomas Bern

Tomas är jurist på PTK och pensionsexpert i EU-kommissionens Pensions Forum. En vanlig dag cyklar han till jobbet i kavaj, en ovanlig dag susar han ned i skidbacken. Polyglott med fyra språk i bagaget.

Bloggare