Finns det liv på Mars? - PTK
Sök

Finns det liv på Mars?

Vi på PTK förhandlar fram avtal för att din ITP, tjänstepension, ska bli så bra som möjligt. Vi fungerar också som en spärr som hindrar mindre seriösa aktörer att tjäna pengar på dig i stället för att ge dig den bästa pensionen. Bra, eller hur?

Den vita riddaren förhandlar om tjänstepensionen ITP

Kollektivavtalsparterna har ibland benämnts som den sista utposten, den vita riddaren, spärren eller kontrollfunktionen som finns mellan hela havet stormar och ordnade former, för att se till att din tjänstepension blir så bra och hög som möjligt. Låter det kaxigt? Det är meningen! Vi är stolta över det vi gör och det behövs.

Hur skulle pensionen se ut utan kollektivavtal?

Men om vi skulle släppa all kontroll och alla regler över kollektivavtalad tjänstepension, vad skulle följden bli? Vad tror du?

Tror du att försäkringsbolagen och bankerna skulle ta ansvar för konsumentens bästa i alla lägen? Alltid erbjuda den bästa pensionslösningen till det lägsta priset utan någon som helst tanke på den egna plånboken eller sin egen affärsplan? Ge rådgivning när det verkligen behövs, inte annars? Tror du att du oftare skulle höra rådgivare oftare säga ”Du behöver ingen rådgivning, det är bra som det är, och flytta inte kapitalet, för det skulle vara sämre för dig”, snarare än att försöka få dig att ändra, flytta eller teckna något annat än det du redan har? 

Eller tror du att det skulle vara annorlunda än det jag beskriver ovan? Det tror jag. Avgifterna skulle skjuta i höjden och administrationen bli okontrollerbar. Informationsövertaget skulle bli väldigt stort för säljaren eller rådgivaren och de skulle kunna tjäna mycket pengar genom små insatser som dessutom sällan blir genomskådade. Ja, det är klart att många dras till en sådan marknad. Många, inte alla men allt för många, tänker i första hand på sin egen vinst och inte på konsumentens bästa. Men det gäller inte bara säljare eller rådgivare. Vi har försäkringsbolag och banker som inte har mycket till övers för andra än sig själva. Inte så konstigt egentligen. Det är ”only business, pure business”, inget annat. Då finns ingen plats att tänka på den lilla konsumenten. Pengar ska ju tjänas, aktieägare ska vara nöjda, höga löner ska betalas ut.

Visst är det en hissnande insikt att en enda ynka procent mer i avgift per år för att förvalta ett pensionskapital för en 35-åring minskar tjänstepensionen med upp till hela 25 procent! Och det finns gott om sådana för höga avgifter. De finns främst inom fond-i-fond–förvaltning, som ofta erbjuds av försäkringsförmedlare. Fy skäms på er! (Besök PTK Rådgivningstjänst för att se om du betalar för höga avgifter)

Den kollektivavtalade tjänstepensionen är bättre än alternativen

Okej, så åter till den sista vita riddaren. Jag tror ni börjar ana varför den finns. Den kollektivavtalade tjänstepensionen är inte bäst i alla lägen. Men den är fasen så mycket bättre för de allra flesta än alternativen, eller att inte ha någon tjänstepension alls.

Ganska skönt att det finns någon som upprätthåller kvaliteten och pressar avgifter regelbundet åt en, och som dessutom ser till att inga oegentligheter får förekomma. Eller hur?

PS. Och du, jag tror det blir svårt att få alla inblandade på marknaden att verkligen ta ett helhetsansvar, lika lite som jag tror det finns liv på Mars.

Här kan du läsa om PTKs motparter

Om Dan Wallberg

Dan är PTKs pensionsexpert med över 30 års erfarenhet av våra pensionssystem, och fyra döttrar som snart ska ut i arbetslivet.

Bloggare