Högskolor inför pension på schemat - PTK
Sök
Personalvetare på högskolan i Skövde
Personalvetare på högskolan i Skövde. Foto: Anna Allerstrand

Högskolor inför pension på schemat

Högskolor runt om i landet har börjat föra in pensionskunskap i programmen för ekonomer och personalvetare. Äntligen börjar skolväsendet inse vikten av att ungdomar − nåja unga människor då − tidigt lär sig att tänka efter före.

Det hela har sitt ursprung i Finansinspektionens uppdrag med nätverket Gilla din ekonomi, där även PTK ingår. Eva Adolphson, initiativtagare till kursen och pensionsekonom på Alecta, har tillsammans med Finansinspektionen gjutit mark för att få in pensionskunskap i lärandets värld. Än återstår en del arbete men redan nu ser vi en efterfrågan från flera högskolor i Sverige.

Tre högskolor har infört pensionskunskap

Under 2015 genomförde vi tre pilotkurser för studenter i Skövde, Kristianstad och Borlänge för att testa om skolorna och studenterna uppfattade ämnet som så viktigt som vi pensionsnördar hoppades. Vi kan konstatera att alla tre högskolorna kommer att ha pensionskunskap på programmet även fortsättningsvis. Under 2016 har kursen utökats till att hållas även i Kalmar. Våra förhoppningar infriades.

Så vad innehåller då ämnet pensionskunskap? Studenterna får lära sig om de svenska pensionssystemen och hur de hittar information om dem. De får också veta vad som krävs för att arbetsgivarens pensionshantering ska bli så rättssäker som möjligt och vilken roll parterna har på arbetsmarknaden.

Studenter vill lära sig om pension

De reaktioner vi fått från de blivande personalvetarna och ekonomerna som läst kursen är positiva, och de ger höga poäng i utvärderingarna. Studenterna har insett att detta är ett område de måste ha koll på i sina kommande befattningar i arbetslivet. Det märktes framförallt på deras intelligenta och genomtänkta frågor till oss lärare. Ibland behövde vi tänka till ordentligt innan vi kunde svara. Verkligen imponerande.

Så nu är jag inte bara en simpel pensionsexpert utan även en ansedd lärare på högskolan − tillsammans med mina kolleger från Finansinspektionen, Svenskt Näringsliv, AFA Försäkring, AMF och Alecta.

Undrar om jag ska höra av mig till daghemmet Gläntan i Stockholm och fråga om de också vill börja med pensionskunskap. Man kan aldrig börja för tidigt, eller…?

Om Dan Wallberg

Dan är PTKs pensionsexpert med över 30 års erfarenhet av våra pensionssystem, och fyra döttrar som snart ska ut i arbetslivet.

Bloggare