Köp en Lamborghini för pensionspengarna! - PTK
Sök

Köp en Lamborghini för pensionspengarna!

Köpa en Lamborghini för pensionspengarna? Kul tyckte några. Oseriöst sa andra. I England blev frågan högaktuell när ministern för pensioner i våras uttalade sig om den senaste pensionsreformen. Den innebär att man får ta ut hela pensionen på en gång. Hela!

Jag som jobbar med lagstiftningsfrågor och pensioner har sällan med mig något som får igång konversationen runt köksbordet. Men reaktionerna på min resa till London med PTKs pensionsexperter var rakt igenom en trigger. Inte själva resan, men pensionssystemet i Storbritannien. Den brittiska ministerns kommentarer om och möjligheterna att ta ut all pension på en gång nådde ända fram till köksbordet med släkt och vänner i Norrtälje.

– Hur tänker de egentligen, sa morbror Gösta, som alltid tar ett brett samhälls- och miljöansvar när det ska diskuteras.

– Verkar fett sjukt system, sa 18-åringen som är sugen på att övningsköra, och då helst inte med den gamla Saaben.

Diskussionen fortsatte med adrenalin och intensitet som annars brukar känneteckna frågan om Djurgården eller AIK, om rätt låt vann eller om damfotboll verkligen är roligare än när det manliga könet spelar. Det blev tydligt att även pensionsfrågor kan väcka heta generations- och könsöverskridande diskussioner med lite draghjälp av en Lamborghini.

– Hur mycket kostar en Lamborghini? Hur mycket pension får man egentligen? Får britterna mer än oss?

Och så kom frågorna som är nära.
– Kan farmor och farfar bo kvar i sitt hus om de får jättelåg pension? Får man inte jobba och tjäna pengar när man gått i pension? Hur länge får man jobba? Eller köra bil ...?

Och därefter, men inte mindre intensivt, gled diskussionen över till systemfrågor, som vi säger på jobbet.

– Vad händer med pensionsbesparingarna? Det är ju fett med pengar om det är 20–30 procent av lönen varje månad. Vems pengar är det egentligen, innan det blir pension? Tillhör pengarna den som jobbat ihop dem, eller är det arbetsgivarens, som betalat in pengarna? Eller är det banken som bestämmer, och i så fall vad gör banken?

– Var finns besparingarna? Det måste man väl ändå veta! I Kina eller helt enkelt på banken?

– Eller är det sant att pensionspengarna inte finns på riktigt, för att de betalas ut direkt till dem som är pensionärer nu, och sedan får deras barn betala in pension till sina föräldrar när de i sin tur behöver pension, och deras barn betalar ... Eller? Artonåringen ser orolig ut.

Många funderingar blev det.

Och så slutfrågan förstås. Har alla britter köpt Lamborghinis? Till allas besvikelse måste jag ju berätta att även om de får ut pensionsbesparingarna i en klumpsumma om de vill, så har Lamborghini inte sålt särskilt många fler bilar, i vart fall inte till nyblivna pensionärer. Det blev inte så. Och ministern som sa det där om Lamborghini är inte kvar ....

– Det perfekta pensionssystemet finns inte ännu, sa 18-åringen.

– Tur det, sa morbror Gösta, som börjat fundera på trafiksäkerhet.

Om Tomas Bern

Tomas är jurist på PTK och pensionsexpert i EU-kommissionens Pensions Forum. En vanlig dag cyklar han till jobbet i kavaj, en ovanlig dag susar han ned i skidbacken. Polyglott med fyra språk i bagaget.

Bloggare