Korv, kollektivavtal och komplexa fenomen - PTK
Sök

Korv, kollektivavtal och komplexa fenomen

Vad händer innan förhandlingsbordet dukas? Hur ser ett systemperspektiv ut? Och vem är egentligen upphovsman till citatet om korv? Det är några av sakerna du kommer kunna läsa på PTK-bloggen. 

Nej, det var inte Otto von Bismarck som sade att ”två saker man inte vill veta hur de skapas är korvar och lagar”, även om han ofta anges som upphovsman till uttalandet. Processen bakom hur kollektivavtal blir till är kanske inte föremål för skrönor som citatet ovan, men ofta finns det både drama och skönhet inblandat. Lite av detta vill vi belysa i PTK-bloggen. 

Här kommer företrädare för PTK att skriva om fackliga frågor och politiska beslut som påverkar privatanställda tjänstemän. Mycket – men inte allt – kommer kretsa kring arbetsmiljö, inflytandefrågor, omställning och pensionsfrågor. Vi kommer även bjuda in gästskribenter som kompletterar våra perspektiv och argument. 

Sedan många år skriver Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, på Tjänstepensionsbloggen. Där kommer du även fortsättningsvis kunna läsa tips och betraktelser ur en privatekonomisk vinkel. I PTK-bloggen kommer vi även att skriva om pensionsfrågor, men utifrån ett mer övergripande ”systemperspektiv”, om ett sådant begrepp tillåts. Här kommer du kunna läsa om vad som händer innan förhandlingsbordet dukas, drivkrafterna bakom och resultatet av förhandlingarna. 

Jag hoppas det är fler som vill veta hur komplexa fenomen skapas, och som inte blir avskräckta av Järnkanslerns (felaktiga) citat. Hör gärna av dig till mig eller någon av de övriga skribenterna här på PTK-bloggen med tips, förbättringsförslag eller idéer. 

Om Jonas Mellqvist

Jonas är kommunikationschef på PTK och har arbetat i facksvängen sedan 2003. Vinbonde i smyg. Köper gärna böcker och har läst flera av dem. 

Bloggare