Låt dig inte luras av pensionssvinnets värstingar - PTK
Sök

Låt dig inte luras av pensionssvinnets värstingar

”Marknad med lättförtjänta pengar” ”Undvik krångliga alternativ” och det raka konstaterandet att höga avgifter inte är en garanti för bättre avkastning. Emilia Emtell bloggar om Dagens Industris granskning av svinnet i pensionsbranschen.

Att läsa Dagens Industris granskning av svinnet i pensionsbranschen är som ljuv musik för oss som träget kämpar för att pensionspengarna ska gå till pensionärerna och inte smyga ner i fickorna på banker och försäkringsbolag. Det är nämligen det som händer, när små procentsatser urholkar pensionskapitalet, år efter år.

En värsting ser inte ut som en värsting nuförtiden. Eller kanske har det alltid varit så att vi blivit lurade av snygga kostymer och glänsande skrivbord. Vi vill bara inte prata så högt om det. Men den som gömmer tiondels procentandelar i krångliga fond-i-fond-lösningar eller bjuckar på snäppet lägre ränta på bolånet bara man flyttar hela sin tjänstepension till just den banken är en riktig värsting.

Där det finns lätta pengar att tjäna på människors okunskap, där kommer det att dyka upp krångliga och dyra lösningar som ett mejl i inkorgen. Marknaden har inget intresse av att reglera sig själv och sänka vinstmarginalen. Varför skulle de? Därför är det roligt att ha ett uppdrag som vårt. Vårt uppdrag är att se till att så mycket som möjligt av pensionärernas pengar går till … just det. Pensionärerna.

Som part i några av Sveriges största kollektivavtal är vi vana att förhandla. Dessutom har vi fördelen av att ha ett mastodontkapital att förhandla med. Närmare en miljon privatanställda tjänstemän tjänar in till sin tjänstepension ITP varje månad. Det vore väl tusan om vi inte skulle kunna göra något bra av det. Så det har vi gjort.

Sedan 2007 har vi pressat avgifterna för tjänstepensionen med över 70 procent. Vi har lyckats sänka de genomsnittliga avgifterna för tjänstepensionen från 1,38 procent vid den första upphandlingen till 0,39 procent i dag. Här finns pengar att tjäna. För vanliga privatanställda tjänstemän alltså, inte för värstingar.

Så himla krångligt är det med andra ord inte. Har du bara en kollektivavtalad tjänstepension är du i trygga händer. PTK förhandlar åt dig, om både villkor och avgifter. Vill du själv vara aktiv, välja en högre risk eller helt enkelt se till att du är rätt försäkrad (här finns också pengar att tjäna!) får du oberoende rådgivning i rådgivningstjänst.se. Som en ren bonus finns där rådgivning om premiepensionen också, så kan du göra slut med din dyra telefonrådgivare som vi hoppas att du aldrig har blivit ihop med. (De är värstingarnas värstingar! Dumpa nu!) 

Summan av kardemumman:

  • Tacka din lyckliga stjärna om du har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP. 
  • Hade du tjänstepension före 2007 som du inte har tänkt på sedan dess? Kolla med Collectum om du kan flytta tidigare kapital till upphandlade lösningar med lägre avgifter.
  • Om du blir erbjuden rådgivning – fråga vem som betalar. Fråga tills du förstår. På riktigt.
  • Ju mindre aktiv du vill vara, desto lägre avgifter ska du betala. Det finns inget samband mellan höga avgifter och hög avkastning.
  • Testa rådgivningstjänst.se om du vill ha oberoende rådgivning. Det är PTK som står bakom tjänsten och den har fokus på låga avgifter och rätt försäkringar. Skriv gärna ut råden och jämför med andra.

Om Emilia Emtell

Emilia är kommunikationsstrateg på PTK. Efter elva år som egenföretagare är hon numera en inbiten kollektivavtalskramare. Hjärtat i Järvsö och barnsligt förtjust i ordet ”varför”.

Bloggare