Ny föreskrift för bättre arbetsmiljö - PTK
Sök

Ny föreskrift för bättre arbetsmiljö

Från och med i dag gäller den nya föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4). Därmed har vi ännu bättre förutsättningar att skapa en bra arbetsmiljö, och jag tänker faktiskt kosta på mig att utropa: ”Hurra, trägen vinner!”

Det som är bra med den nya föreskriften är att den har ett tydligt fokus på förebyggande arbetsmiljöarbete och på det kunskapsbehov som finns hos chefer och arbetsledare.

Det är precis det som vi som arbetar med arbetsmiljö länge talat oss hesa om: förebyggande arbete är viktigt och arbetsmiljöarbetet måste ständigt pågå. Därmed behöver även kunskapen ständigt fyllas på, såväl hos chefer som hos arbetsmiljöombud.

Tusen chefer har gått arbetsmiljöutbildning

Jag skrev i januari om att PTK, LO och Svenskt Näringsliv satsar 75 miljoner kronor under tre år (2016–2018) på arbetsmiljöutbildning. Då kunde jag inte drömma om det otroliga gensvar vi skulle få från landets alla privatanställda chefer!

I skrivande stund har över 1 000 chefer gått en arbetsmiljöutbildning som vi parter har bekostat. De flesta har gått en eller två dagar och nästan samtliga har gått en utbildning inriktad på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Dessutom har 100 skyddsombud gått på kurs, men att den gruppen går på arbetsmiljöutbildning är vi mer vana vid.

Tips för dig som vill lära dig mer om arbetsmiljö

För dig som också vill utbilda dig inom arbetsmiljö kan jag tipsa om några av Prevents utbildningar, till exempel Organisatorisk och social arbetsmiljö i praktiken, Friskfaktorer i arbetslivet, Arbetsmiljö för chefer eller Systematiskt arbetsmiljöarbete i praktiken.

Arbetet med att förbättra arbetsmiljön fortsätter

Nu drömmer jag om att den nya föreskriften ska bidra till att landets samtliga chefer och arbetsmiljöombud inom en snar framtid känner att de fått ännu bättre förutsättningar för att klara sina uppgifter. 

Så småningom – när alla mål, rutiner och åtgärder är på plats för att i det närmaste ha eliminerat risken för att medarbetare och kollegor ska bli sjuka av arbetet – drömmer jag också om att chefer och skyddsombud ska utropa: ”Trägen vinner”!

Om Ann Lundberg Westermark

Ann är chef för förhandling och avtalsvård på PTK. Men hon är inte bara jurist, hon är även sjukgymnast, stadsråtta och kulturtant kamouflerad i kavaj.

Bloggare