TFA ersätter arbetsskada som upptäcks före 65 - PTK
Sök

TFA ersätter arbetsskada som upptäcks före 65

Ska du snart gå i pension? Misstänker du att du kan ha en arbetsskada? För att få ersättning från din TFA, trygghetsförsäkring vid arbetsskada, behöver sjukdomen ha visat sig innan du fyller 65. Så gå till en läkare och få sjukdomen dokumenterad innan dess.

Lotta har stort ansvar för verksamheten på sin arbetsplats. Hon har hög arbetsbelastning med mycket övertid och ständiga deadlines. När någon är sjuk gör hon även denna persons arbetsuppgifter. Eftersom hon har jobbat länge på samma arbetsplats kan Lotta allt, och kollegerna ber ofta henne om hjälp.

På sistone har Lotta haft flera stressymptom. Magen krånglar och hon har ofta huvudvärk. Men hon vill inte sjukskriva sig, för hur ska arbetskamraterna klara sig utan henne? Och snart ska hon ändå gå i pension och då får hon vila. Hon vill sluta med flaggan i topp, snarare än att sjukskriva sig nu när det är så kort tid kvar.

Så slutar hon jobba. Veckan efter avtackningen ska hon gå och handla middag. Hon känner sig lite yr men hon ska ju bara ner till affären, så hon går iväg.

När hon vaknar upp står en man lutad över henne. Det är butikschefen. Han talar om att hon har svimmat och säger åt henne att ligga kvar och att en ambulans är på väg. På sjukhuset förklarar en läkare att det sannolikt är de många årens orimliga arbetssituation som gett sig till känna.

När hon kommer hem funderar hon på det som hänt och om hon har en arbetsskada. Hon ringer till sin arbetsplats och pratar med skyddsombudet Anna, som tycker att Lotta ska anmäla det som arbetsskada. Anna och flera andra har flera gånger pratat med chefen om att arbetssituationen är orimlig, men ingenting har blivit bättre. När Anna har pratat med den som har hand om försäkringar på arbetsplatsen får Lotta beskedet att hon inte kan få ersättning eftersom arbetsskadan visat sig efter att Lotta fyllde 65.

Jag tycker inte att det ska finnas någon åldersgräns för när en skada ska ha visat sig för att den ska räknas som arbetsskada. Lotta bör få ersättning trots att hon inte sökte läkare förrän efter sin 65-årsdag. De som omfattas av det statliga avtalet har inte denna åldersgräns. Samma regler borde gälla alla.

Men så länge åldersgränsen finns kvar har jag ett tips till dig som närmar dig pensionsåldern och känner dig krasslig: fundera på om din sjukdom eller skada kan bero på ditt arbete. Gå till läkare i så fall och se till att få sjukdomen dokumenterad. För att få ersättning enligt TFA, trygghetsförsäkring vid arbetsskada, behöver du ha pratat med en läkare om din sjukdom innan du fyller 65. Gå inte miste om ersättning för att du inte gick till läkaren innan du blev pensionerad.

Om Eva Karlsson Aldvin

EKA, Eva Karlsson Aldvin, har jobbat med arbetsskador i mer än 30 år. Eva är svag för godis och skaldjur, och på fritiden plockar hon gärna svamp eller målar.

Bloggare