TFA ersätter inkomstförlust om du skadar dig på jobbet - PTK
Sök

TFA ersätter inkomstförlust om du skadar dig på jobbet

För att få ersättning från TFA, Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, behöver du anmäla skadan till din arbetsgivare, som rapporterar den till Försäkringskassan. Du behöver även själv begära ersättning från Försäkringskassan och anmäla skadan till AFA.

Jag fick ett telefonsamtal från Arvid, som beklagade sig över att han varit sjukskriven i mer än tre månader men inte fått någon annan ersättning än sin vanliga sjukpenning. Han berättade att han hade halkat på en oljefläck på sitt jobb. 

”Har du anmält skadan?” undrade jag.

Jodå, han var sjukanmäld och fick sjukpenning men han hade hört att man skulle få något annat också. Det hade han rätt i. Han kan även få ersättning från sin TFA, Trygghetsförsäkring vid arbetsskada.

”För att Försäkringskassan ska kunna bedöma om skadan är en arbetsskada måste de få in en anmälan”, berättade jag för Arvid. ”När du skadar dig har arbetsgivaren skyldighet att anmäla det till Försäkringskassan.

”Här hade Arvid gjort rätt. Han hade informerat sin arbetsgivare, som anmälde händelsen till Försäkringskassan.

”Sedan behöver du begära ersättning skriftligt hos Försäkringskassan för inkomstförlusten om du blir sjukskriven länge. Du behöver också anmäla skadan till AFA, som har hand om försäkringen TFA.

”De här två sakerna hade Arvid missat. Jag tipsade honom om att noga beskriva vad som har hänt så att AFA och Försäkringskassan har ett bra underlag när de ska bedöma skadan.

”Blanketter för att anmäla till AFA hittar du på AFA:s webbplats.”

”Jaha, är det därför jag inte har fått något extra”, sa Arvid och lät lite gladare nu.”Jag ska ordna det här så fort vi har lagt på luren.”

Om Eva Karlsson Aldvin

EKA, Eva Karlsson Aldvin, har jobbat med arbetsskador i mer än 30 år. Eva är svag för godis och skaldjur, och på fritiden plockar hon gärna svamp eller målar.

Bloggare