Tjänstebilen minskar din tjänstepension

Publicerat 2019-01-31

Har du avtal om tjänstebil via din arbetsgivare? Har du tänkt på hur det påverkar din tjänstepension? Om du räknar in minskningen av kapitalet i din tjänstepension ITP blir det en dyr affär, så ta med det i beräkningarna innan du bestämmer dig.

Äntligen dags att byta bil! Det har gått tre år sedan sist. Vilken ska du välja den här gången? Audis nya modell så klart. Eller Volvos senaste kanske. Om inte en Volkswagen Sharan – familjen är ju stor.

Det är ett svårt val. Men självklart har du satt dig in i alla detaljer kring motorer, antal cylindrar, hästkrafter och senaste färgvalen. Wifi i bilen, självklart! Soltak. GPS. Frågan är om det ska vara dieselturbo eller bensin? Eller kanske något miljövänligare? Varför då inte en elbil?

Vad skönt att du har den här förmånen i ditt anställningsavtal. Allt du betalar är 4 000 kronor i månaden av din bruttolön. Visserligen har du ett förmånsvärde som du också skattar för, förutom bruttolöneavdraget. Det kanske inte blir så jättebilligt i slutändan, men bilen är ny, och dessutom får du välja en ny vart tredje år. Du har haft tjänstebil i tolv år nu. Fasen vad skönt! Bara nya bilar och aldrig några problem med dyra verkstadskostnader eller höga försäkringskostnader.

Eller?

Nej, faktum är att om du räknar med vad du missar i tjänstepension så kostar bilen betydligt mer. Det finns alltså skäl att ta reda på mer innan du skaffar tjänstebil, eller förmånsbil som det egentligen heter. Om du har en lön på över 44 000 kronor i månaden (2019) så har bilen i exemplet ovan kostat dig ytterligare 172 000 kr i utebliven tjänstepension. Det innebär att om du är 50 år gammal nu så kommer kapitalet i din tjänstepension att vara ungefär 350 000 kronor mindre när du är 65 år.

Så här kan du räkna: Din tjänstepension ITP 1 är beräknad på lönen efter bruttolöneavdrag. Din inbetalning till tjänstepensionen på de delar av lönen som överstiger 40 000 kr/mån är 30 procent av lönen varje månad. Det innebär att du går miste om 1 200 kr varje månad genom ditt bruttolöneavdrag på 4 000 kr om du tjänar 44 000 kr/mån eller mer. Detta blir under de tolv åren (vi låtsas att ITP 1 funnits så länge) uteblivna inbetalningar på 172 000 kronor.

Om vi räknar med en avkastning på 5 procent tills du blir 65 år är det närmare 350 000 kronor som du går miste om. Om du dessutom fortsätter att ha kvar tjänstebilen på samma villkor i ytterligare 15 år tills du fyller 65 år så går du istället miste om cirka 520 000 kronor i pensionskapital.

Det ger en minskad tjänstepension på cirka 2 000 kronor per månad livet ut. Att ha tjänstebil i 22 år kommer alltså att kosta dig hela 1 368 000 kronor. Förutom förmånsbeskattningen och bensinen.

Du har stenkoll på bilarna, modellerna och dess prestanda, men har du koll på hur tjänstebilen påverkar din pension? Det är aldrig för sent att läsa på och skaffa sig ett så bra underlag som möjligt när man står inför dessa frågor i framtiden.