Tjänstepension - en viktig fråga för Plånboken - PTK
Sök

Tjänstepension - en viktig fråga för Plånboken

En tredjedel av den totala pensionen består av tjänstepension så det är ju en oerhört viktig fråga. Både för den egna plånboken och för Sveriges radios program Plånboken.

Igår var jag på Sveriges radio för att prata om min hjärtefråga tjänstepension. Det var det privatekonomiska programmet Plånboken som valt att uppmärksamma denna viktiga fråga. Idag står en tiondel av löntagarna utan tjänstepension och det är oroväckande många med tanke på att det allmänna systemet ger mindre och mindre i pension, mycket på grund av att vi lever längre och längre.

Visst är det en glädje för oss alla att vi lever allt längre men vår ökande livslängd ställer en hel del krav på våra pensionssystem som vi alla måste hjälpas åt att lösa. Företagen behöver inse att det finns ett ansvar att de anställda ska ha tjänstepension annars kommer vi få fler och fler garantipensionärer. Det kan inte vara en framtid att se fram emot i ett välutvecklat land som Sverige.

Vad behöver då du som privatperson tänka på angående tjänstepension? Jo, först och främst tycker jag att du ska se till att arbeta på ett företag som har kollektivavtal. Och har de inte det, se till att företaget har ordnat nån slags tjänstepension! Har de inte heller det så försök att prata med någon på företaget om hur viktig den här frågan är. Att ha en tjänstepension är extra viktigt för dig som är ung och i början av din karriär!

För att höra mer om tjänstepension och andra privatekonomiska frågor – lyssna på Plånboken så blir det förhoppningsvis mer i plånboken den dag det är dags att sluta arbeta.

Om Dan Wallberg

Dan är PTKs pensionsexpert med över 30 års erfarenhet av våra pensionssystem, och fyra döttrar som snart ska ut i arbetslivet.

Bloggare