Vem får dina saker när du dör? - PTK
Sök

Vem får dina saker när du dör?

Om din familjesituation förändras behöver du skriva ett nytt testamente och se till att rätt person står som förmånstagare för dina försäkringar. Annars kanske det är någon annan än dina närmaste som ärver dig.

I går kväll pratade jag med min goda vän Berit. Hennes man Johan dog i cancer för några månader sedan. Hon berättade att när de träffades hade Johan levt själv i många år. Hans sa att hans enda familj bestod av en bror och dennes son.

Johan ägde en stuga i skärgården. Denna stuga tyckte både han och Berit om. De hade båda arbetat hårt för att få stället som de ville ha det, både utomhus och inne. Varken Berit eller Johan hade en tanke på sommarhuset när de fick besked om hans cancer. De tänkte inte så mycket på pengar och arv. Oron för sjukdomen upptog deras tid. Johan dog i början av året.

Efter en tid fick Berit besked om att hon inte längre hade tillgång till sommarhuset. Berit och Johan var ju gifta och tyckte att de ägde saker gemensamt. Men innan de två blev ett par hade Johan skrivit ett testamente om att brorsonen skulle få ärva sommarhuset. Han hade ju ingen annan familj då. Han hade också satt in brorsonen som förmånstagare för sin tjänstegrupplivförsäkring.

Det visade sig sedan att brorsonen inte hade något intresse av att ta hand om huset, så han sålde det. Och Berit hade inte råd att köpa det.

Se över ditt testamente och dina försäkringar

Det kändes väldigt fel med Berit men jag kunde inte göra något för att hjälpa henne. Jag uppmanar dig att tänka efter: vem ska ha dina ägodelar och pengar när du dör? Testamente och förmånstagarförordnande gäller även om det är länge sedan de skrevs och även om familjebilden har förändrats. Se över ditt testamente och dina försäkringar innan det är för sent.

rådgivningstjänst.se kan du enkelt logga in och får bra koll på din pension och dina försäkringar.

Om Eva Karlsson Aldvin

EKA, Eva Karlsson Aldvin, har jobbat med arbetsskador i mer än 30 år. Eva är svag för godis och skaldjur, och på fritiden plockar hon gärna svamp eller målar.

Bloggare