Vem vinner på att flytta sitt pensionssparande? - PTK
Sök

Vem vinner på att flytta sitt pensionssparande?

Lider du av rastlöst hoppande? Dras blicken åt ett annat håll? Se där, ett typiskt flyttfågelsbeteende. Kanske finns det också en och annan pensionssparare som känner igen sig. 

Inom ITP-planen har vi full flytträtt mellan de bolag som vunnit upphandlingen att förvalta tjänstemännens pensionspengar. Flyttkostnaden är högst 500 kr, men de flesta bolagen tar inget betalt alls för en flytt. Inom ITP kan du med andra ord flytta ditt pensionskapital till självkostnadspris. Långt ifrån de svindlande summor som kan förekomma utanför kollektivavtalen. Under de senaste åtta åren har ungefär 250 000 flyttar genomförts, till ett värde av mer än 20 miljarder. Det rör på sig. 

Men varför får man inte flytta till det bolag man själv vill? Om man nu är väldigt förtjust i till exempel den bank där man har sitt bolån eller sina övriga besparingar. Eller om banken är väldigt förtjust i tanken på att man ska flytta sina pensionspengar till just dem. 

Svaret är enkelt. Med en obegränsad flytträtt till förvaltare utanför ITP skulle vi inte kunna pressa avgifterna för att ge spararna kvalitetssäkrade fonder till lägsta möjliga avgift. Vilken förvaltare skulle sänka sina avgifter till ett minimum för att vinna en upphandling, om pensionskapitalet ändå var tillgängligt på en öppen marknad? Du får helt enkelt mer pension för pengarna med upphandling.

Finns det då anledning att flytta till ett upphandlat bolag? Absolut. Den som vill vara aktiv och kanske välja en högre risk i sitt pensionssparande än icke-valet har flera olika alternativ att välja bland. Men viktigast – hade du tjänstepension före 2007 och har inte tänkt på det sedan dess? Inom ITP finns det ett stort antal gamla ITPK-försäkringar från tiden före 2007, då vi började pressa priserna genom upphandling. De kallas fribrev, och de fylls inte på med några nya pengar. Men de har oftast en betydligt högre avgift än nyare alternativ. Dessa gamla ITPK-försäkringar kan lätt flyttas till ett nyare alternativ med avsevärt lägre avgifter. 

Finns det anledning att stanna? Absolut. Den som redan är nöjd med sitt val eller som inte vill vara aktiv själv eller ta en högre risk. Och den som är lite äldre, kanske närmare 60 år eller mer, kan ha en garanterad ränta i fribrevet, alltså den gamla försäkringen. Den garanterade räntan kan då vara mera värd än den avkastning man får idag för tiden fram till pension. 

Hur ska man veta vad som är rätt? Ja, svaret är att det är upp till dig och den försäkring du har i ditt fribrev. För att veta vad som är rätt för dig kan du behöva kontakta det försäkringsbolag som har den gamla ITPK-försäkringen och fråga dem om garanterad ränta gäller och hur stor den är. Men i princip kan de allra flesta med gamla  ITPK-försäkringar göra som flyttfåglarna, flytta och hoppa i den riktningen. Det kan finnas pengar att tjäna. 

Om Dan Wallberg

Dan är PTKs pensionsexpert med över 30 års erfarenhet av våra pensionssystem, och fyra döttrar som snart ska ut i arbetslivet.

Bloggare