Vi upphandlar så att du får högre tjänstepension - PTK
Sök

Vi upphandlar så att du får högre tjänstepension

I våra upphandlingar om tjänstepensionen ITP förhandlar vi fram de bästa villkoren för dina pensionspengar. Det innebär att du får en pensionslösning med hög kvalitet till låga avgifter.

Tillsammans med Svenskt Näringsliv och Collectum upphandlar vi på PTK din tjänstepension. Varför gör vi det? Varför inte bara låta alla försäkringsbolag, banker och fondbolag vara med och erbjuda sina försäkringsprodukter, så kan var och en sedan välja vad de vill? Svaret är att i en upphandling pressar vi avgifterna så mycket det går för att din tjänstepension ska bli så hög som möjligt.

Låga avgifter ger mer pensionspengar

Avgifterna för pensionsförsäkringar i Sverige kan annars vara skyhöga. Då syftar jag på alla avgifter, både de som syns och de som inte syns.

En ynka procent mer i avgift hit eller dit kan ju inte spela så stor roll. Det är ju avkastningen som är avgörande, eller hur? Nja, så enkelt är det tyvärr inte. En enda procent mer i avgift för en 35-åring innebär upp mot 25 procent lägre tjänstepension vid 65 år. Så visst har avgiften en stor betydelse. Jag skulle vilja säga en enormt stor betydelse.

Avgifterna kan vi nämligen påverka. Avkastningen däremot kan vi bara hoppas på att den blir bra, för det är näst intill omöjligt att sia hur den kommer att gestalta sig i framtiden. Om man inte har en kristallkula förstås. 

En pension du kan lita på

Men det är inte bara avgifterna som är avgörande. Vi vill också att du ska få en pension som du kan lita på. Att den betalas ut som den ska och att det är seriösa och långsiktiga bolag som förvaltar pensionen. Och att bolagen dessutom förhåller sig till hållbarhet på ett sätt som vi alla tycker är sunt.

Avgiften, kvaliteten och förmågan att leverera en bra pension är avgörande för vilka bolag som vi väljer ut som valbara alternativ inom ITP-planen.

Få bolag ger lägre avgifter

Hur kommer det sig då att vi kan förhandla fram så låga avgifter? Jo, därför att konkurrensen mellan försäkringsbolagen är stor och många är intresserade av att förvalta dina pensionspengar. Vi väljer bara ut dem som kommit med de bästa erbjudandena. Du kan sedan flytta dina pensionspengar, mer eller mindre gratis, mellan de olika bolagen, men bara mellan just de bolagen som vi har valt ut. Ur försäkringsbolagens synvinkel innebär det här att det är större chans att du väljer just dem, både som ditt första val och om du väljer att flytta ditt pensionskapital längre fram. Därför kan de gå med på lägre avgifter. Ganska grundläggande eller hur? 

Vi upphandlar för att du ska få en bra pension

Det enda syftet till att vi genomför regelbundna upphandlingar är att du som har ITP hela tiden ska ha det bästa att välja mellan och få så bra förutsättningar det bara går, så att din pension ska kunna bli riktigt, riktigt bra.

Om Dan Wallberg

Dan är PTKs pensionsexpert med över 30 års erfarenhet av våra pensionssystem, och fyra döttrar som snart ska ut i arbetslivet.

Bloggare