Löneväxling - PTK
Sök

Löneväxling

Löneväxling, eller löneavstående, innebär att man avstår från en del av den framtida löneutbetalningen eller en kommande löneökning för att istället erhålla någon annan erbjuden förmån från arbetsgivaren. Nedan kommer vi att behandla företeelsen löneväxling (genom bruttolöneavdrag) till extra tjänstepensionsinbetalning inom ITP-planen. 

Det är arbetsgivaren som avgör ifall det ska vara möjligt att löneväxla till en extra tjänstepensionsinbetalning. Det är också arbetsgivaren som fastställer vilka villkor som ska gälla utifrån det kollektivavtal som gäller. Sedan är det upp till den anställde att själv besluta ifall man vill acceptera dessa villkor och löneväxla eller fortsätta få lön som vanligt.

För den som arbetar ett helt yrkesliv på företag med kollektivavtal är behovet av ett privat pensionssparande eller löneväxling kanske inte så stort. Det är viktigt att man inte behöver lönedelen man löneväxlar eftersom man binder upp kapitalet under en längre tid.

Din kontakt


Dan Wallberg, Pensionsexpert

Telefon: 08-440 85 31

Skicka e-post

Löneväxling

Information om varför man löneväxlar och vad man bör tänka på ifall man vill löneväxla. Informationen finns också i PTKs handbok om försäkringar.

Ladda ner informationen i PTKs webbshop