Engagemang en självklarhet

Publicerat 2024-04-12

När Elias Holmberg fick uppdraget som arbetstagarledamot i bolaget insåg han att han behövde veta mer vad rollen innebar. Av en slump stötte han på PTK:s utbildningar – och har redan gått flera av dem.

Elias Holmberg jobbar som elkraftsingenjör på Härnösand Energi & Miljö AB. Det innebär att han huvudsakligen arbetar med övervakning och drift av Härnösands elnät. Ett omväxlande jobb som han trivs bra med.

När det var dags för årsmötet i den lokala akademikerföringen var Elias föräldraledig. Eftersom han tycker att det är viktigt att engagera sig tackade han ja till uppdraget att bli ny ordförande i akademikerföreringen. Det innebar också att han blev arbetstagarledamot i bolaget. Två uppdrag som krävde ny kunskap. På PTK:s webbplats hittade han det han behövde.

– Jag gick direkt de två digitala kurserna Ta plats som arbetstagarledamot och Nyfiken på ekonomi. När jag insåg att mitt fackförbund, Sveriges Ingenjörer, var ett av PTK:s medlemsförbund anmälde jag mig även till Rollen som bolagsstyrelseledamot.

Rollen som bolagsstyrelseledamot är en grundutbildning för den som är ny i sitt uppdrag och besvarar frågor som rör styrelsearbetet i stort, och hur man kan nå inflytande som ledamot. Det är en endagsutbildning som hålls via Teams.

”Utbildningen var jättebra, en suverän kurs. Långt över förväntan för en hel dags webbutbildning. Jag fick svar på alla mina frågor och grupparbetena i breakoutrooms gjorde att vi alla fick ta plats.”

Elias Holmberg

Arbetstagarledamot, Härnösand Energi & Miljö AB

Långsiktigt arbete för att ta mer plats

Härnösand Energi & Miljö är ett kommunalt bolag vilket skiljer sig från vanliga aktiebolag. Styrelsen består av politiker och bolagsledningen av opolitiska tjänstemän. I bolagsordningen står det att man ska ha sex möten per år. En ny vd tillträdde i höstas så i praktiken har det varit cirka 8-9 per år.

– Inledningsvis var jag osäker på hur mycket plats jag fick ta i styrelsen, särskilt som det sades att jag inte hade någon rösträtt. Utbildningen har gjort mig tryggare och även klargjort vilka rättigheter, men framförallt, skyldigheter jag har som arbetstagarledamot.

– Som arbetstagarledamot vill jag arbeta – inte sitta – i styrelsen, något som betonas på kursen. Jag har ett stort ansvar att bidra med arbetstagarnas perspektiv inifrån verksamhet som helhet. Det blir ett annat perspektiv än ledningsgruppens.

Hur arbetstagarledamöterna utses och hur de samarbetar sker på olika sätt. På Härnösand Energi & Miljö har de största fackförbunden delat på de två ordinarie respektive suppleantplatserna. Det innebär att Sveriges Ingenjörer, Vision, Transport och Seko har en viktig uppgift att se till att uppdraget blir känt och fylla de fyra stolarna.

– För mig är engagemang en självklarhet och tillsammans med kunskap kan man göra skillnad. Direkt efter Rollen-kursen anmälde jag mig till nästa steg Förståelse för ekonomi för att kunna utveckla mitt arbete i styrelsen.