Det är viktigt att komma in i PTK:s utbildningsvärld, redan innan uppdraget börjar. Att man förstår att rollen är på allvar.
PTK har en digital introduktionskurs som heter Ta plats, som vänder sig till de som är nyfikna på uppdraget. Där ligger fokus på vad man ska tänka på när man väljer en ledamot eller själv vill ta uppdraget. När man är vald ledamot bör man gå webbutbildningen Rollen som bolagsstyrelseledamot. Där går vi bland annat igenom ansvaret man har och vilka ens rättigheter och ens skyldigheter är. Det är mycket ekonomi inom uppdraget, och för den biten finns en grundläggande ekonomisk utbildning, och en kortare digital kurs. Sedan vill vi ju också att man ska jobba med framtidsfrågor, och inte dåtidsfrågor, som Ylva säger, och där kommer Diplomutbildningen in.
Vad lär man sig?
– Du lär dig vad som krävs av dig som ledamot, säger Henrik. Du lär dig om relevanta lagar, du lär dig vad du har rätt till i styrelserummet. Sedan får du också erfarenheter från andra om hur du kan tackla olika situationer som kan uppstå i styrelserummet. Hur man hanterar vd och ordförande, och vad de har för ansvar. Man får bolla mycket med varandra, och det är mycket nätverkande där man får många idéer och tankar från varandra. Du lär dig också hur du ska kunna tolka de ekonomiska rapporterna du får, så du faktiskt vet vad det är du läser. Det blir konkreta uppgifter som informerar dig om huruvida företaget går åt rätt håll.
– Just detta att analysera vad man ska titta på, säger Ylva, men också kunna förstå samband mellan resultat och balansräkning. Om vi fattar ett beslut, vad blir konsekvenserna? Hur kommer det slå? Sambandstänk, analys, konsekvenstänk. Det är mycket att få deltagarna i kursen att känna sig trygga när de ska fatta beslut. De är där för att de kan företaget bäst. Vi försöker stärka dem i sin roll, så att de ska känna sig trygga som ledamöter.
Det kan vara mycket information, och Henrik understryker att de uppmuntrar deltagarna att ställa alla de frågor de kanske inte kan eller törs ställa i styrelserummet. De tränar på att tänka att det inte finns några dumma frågor, utan att man ska stå på sig. Och att de här kunskaperna är färskvara.
– Man måste underhålla det hela tiden, säger Ylva. Du måste vattna blomman! Annars glömmer man oerhört fort.
– Precis. Repetera, repetera, och implementera! Det brukar vi säga, säger Henrik.