Kompetens och omställning hett i Almedalen

Publicerat 2023-06-30

De nya möjligheterna att ställa om mitt i arbetslivet diskuterades flitigt vid flera seminarier i Almedalen. Parter, politiker, universitet och myndigheter var rörande överens: omställningsstudiestödet är en del av en efterlängtad reform som behövs och gör nytta.

Johan Lagerhäll, TRR, Christina Forsberg, CSN, Linda Grape, PTK, Johan Kreicbergs och Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörer

Vid ett seminarium arrangerat av Sveriges Ingenjörer konstaterade utbildningsminister Mats Persson att omställningsstudiestödet är en fantastisk reform för alla som vill utbilda sig och komma vidare. Vid det efterföljande seminariet med rubriken ”Vem kan egentligen ta del av omställningsstudiestödet?” diskuterades syftet med reformen och vad som behöver göras nu.

Syftet med reformen

TRR:s vd Johan Lagerhäll berättade att TRR sedan den 1 oktober förra året har kunnat använda sin långa erfarenhet av att hjälpa personer tillbaka till arbetsmarknaden till att stärka även anställda som vill kliva vidare och göra sig fortsatt relevanta.

– Reformen har skapat helt nya möjligheter för anställda att förkovra sig mitt i livet, eller ta en ny bana, sa Johan Lagerhäll.

– Av de 10 000 personer som hört av sig till oss sedan i höstas har vi hjälpt tusentals vidare med vägledning framåt och yttranden för att få omställningsstudiestöd. Vi hjälper personer att hitta vägar framåt för att vara relevanta på arbetsmarknaden. Det intressanta är inte varifrån man kommer, utan vart man är på väg.

Vid Unionens kompetensseminarium konstaterade PTK:s och Unionens ordförande Martin Linder att han pratat kompetens under alla år i Almedalen, och att det är fantastiskt att vi äntligen har en reform på plats som gör det möjligt för individen att vidareutbilda sig på eget initiativ. Unionens kompetensbarometer visar att de privatanställda tjänstemännen ser behovet av att stärka sin egen kompetens med utbildning som de inte kan få av sin arbetsgivare som ren kompetensutveckling.

– Det här har alltid behövts, men det har funnits en massa hinder på vägen som vi nu har hanterat genom den här överenskommelsen, sa Martin Linder.

– Nu finns ekonomiska möjligheter, rätt till ledighet och möjlighet att få vägledning från omställningsorganisationerna.

CSN:s handläggning måste snabbas upp

Några utmaningar som återstår för att reformen ska få rätt effekt lyftes också fram i de olika seminarierna. En barnsjukdom är att CSN:s handläggning av ansökningar behöver snabbas upp. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg konstaterade att CSN inte var rustade för att klara den stora mängden ansökningar som kommit hittills.

– CSN har äskat mer pengar för att kunna anställda fler personer, och vi ser också behovet av ett utvecklat regelverk för att kunna digitalisera handläggningen. Låt oss samskapa om detta, sa Christina Forsberg.

PTK:s kanslichef Linda Grape bekräftade att parterna också ser behovet av att regeringen avsätter tillräckliga medel för att CSN inte ska bli en flaskhals. CSN och parterna ser nu gemensamt över möjligheterna till regelförenkling för att lagar och förordningar ska kunna förtydligas.

– Det är ett angenämt problem att så många sökt, sa Linda Grape, och det är viktigt att komma ihåg att majoriteten av avslagen är de som inte förstått att de inte är målgrupp, för att de är för unga eller för att de inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden. Det här är en reform som skapar möjligheter att mitt i livet skaffa sig ny kunskap, och vi behöver gemensamt göra jobbet att förklara vem som kan få stödet och vad det är till för.

Gemensam vårdnad om reformen

Niklas Sigvardsson, socialdemokrat och ledamot i riksdagens utbildningsutskott konstaterade att vi måste få helheten att fungera och att regeringen måste ge CSN och övriga myndigheter rätt förutsättningar.

Magnus Jacobsson, kristdemokrat och ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott sa att regeringen nu måste svara upp till dansen som parterna bjudit in till. Det fick Carina Lindfelt från Svenskt Näringsliv att ilskna till:

– Dansa är fine, men det tar slut när låten är slut. Nu har vi gemensam vårdnad om ett projekt, och det kräver något annat. Vi ska gemensam sätta strukturer för att det här ska fungera på sikt, och det är viktigt att få till en snabb förbättring av handläggningen. Där har regeringen ett ansvar som vi utgår ifrån att man tar.

Det viktiga är vart man är på väg – inte varifrån man kommer

En annan barnsjukdom som nu hanteras är missuppfattningen att nuvarande yrke spelar roll för möjligheten att få omställningsstudiestöd. Johan Kreicbergs från Sveriges Ingenjörer sa att de har varit oroliga för att deras medlemmar inte ska få ta del av omställningsstudiestödet. Där kunde både Johan Lagerhäll från TRR och Linda Grape komma med lugnande besked: CSN:s första tolkning att det nuvarande yrket ska påverka möjligheten att få stöd är en missuppfattning som regeringen nu kommer att hantera genom förtydliganden till CSN.

Det viktiga är inte varifrån man kommer utan vart man är på väg. En ingenjör som vill skola om sig till mattelärare för att kunna ge tillbaka efter många år i yrkeslivet ska kunna göra det.

Finns rätt utbildningar?

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå Tekniska Universitet, berättade om hur de arbetar medvetet med att skapa möjligheter för livslångt lärande.

– Vi har ansträngt oss för att ha ett stort utbud av fristående kurser och kurser på distans, för att säkerställa att vi skapar möjligheter för hela Västerbotten, sa Birgitta. Vi har även ett stort utbud av korta kurser på upp till en vecka.

– Men vi ser också flera utmaningar kopplade till ekonomi och styrning: de resurser vi får är till stor del beroende av att en person tar alla sina poäng, men människor mitt i livet är mer intresserade av själva kunskapen än av att klara tentan. Resurserna måste styras om så att det blir ekonomiskt försvarbart att utbilda vuxna. Vi måste också få ekonomiska möjligheter att validera kunskap som man har skaffat sig under arbetslivet.

Både PTK och Svenskt Näringsliv konstaterade att det här är en fråga där parterna ligger på regeringen:

– Det är helt centralt att det finns utbildningar för yrkesverksamma, och här ser vi att regeringen måste agera för att stärka incitamenten för universitet, högskolor och yrkeshögskolan, sa Linda Grape.

Nästa steg

När reformen är fullt utbyggd år 2026 beräknas omkring 44 000 personer per år kunna studera med omställningsstudiestöd. För att nå dit krävs gemensam vårdnad, dialog och samskapande – tre faktorer som alla inblandade är överens om behövs.

  • CSN, parterna och regeringen tittar nu på regelförenklingar i linje med reformens intention för att snabba upp CSN:s handläggning och reda ut missförstånd.
  • CSN har äskat medel från regeringen för att komma i fas med handläggningen.
  • Parterna uppmanar regeringen att se över resurstilldelningen i utbildningsutbudet.
  • TRR och övriga omställningsorganisationer fortsätter att vägleda både anställda och personer i omställning, samtidigt som praxis sätts i samverkan med parterna.