Kompetens- och utvecklingsfrågor allt viktigare

Publicerat 2024-01-22

Utvecklingsavtalet reglerar bland annat arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling i anställningen. Det är ett av PTK:s äldsta avtal som nu åter blivit aktuellt i relation kompetens- och omställningsstöden i de nya huvudavtalen.

Utvecklingsavtalet träffades redan 1982, men det är ett avtal som har åldrats med värdighet. De delar av avtalet som rör kompetensutveckling i anställningen uppmärksammas nu i en ny digital handbok.

– Utvecklingsavtalet är ett riktigt bra avtal som förtjänar att användas. Arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling i anställningen enligt utvecklingsavtalet regleras gäller fortfarande, även när de nya huvudavtalens kompetens- och omställningsstöd har skapat nya möjligheter för fast anställda, visstidsanställda och personer mellan jobb att stärka sin framtida ställning på arbetsmarknaden, säger Helena Hedlund, ansvarig för avtal och villkor på PTK.

Ny digital handbok ska göra det enkelt att använda utvecklingsavtalet

PTK och LO har tagit fram ett gemensamt stödmaterial om de delar av avtalet som rör kompetensutveckling i anställning och skapat en digital handbok. Handboken innehåller bland annat en guide till kompetensutveckling i anställningen och en checklista med metodstöd för systematiskt arbete. Själva avtalet och den ursprungliga kommentaren till avtalet har också gjorts lätt tillgänglig, tillsammans med en rättspraxis från AD och en översikt över vilka paragrafer som är särskilt viktiga när det gäller arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling. Bordet är dukat för att avtalet ska användas.

– Vi hoppas nu att materialet sprids till ombudsmän, förhandlare, rådgivare och andra som kan ha nytta av det. Det är en central facklig fråga att så långt som möjligt stötta medlemmarna i att få kompetensutveckling inom ramen för anställningen, säger Helena Hedlund.