6 tips hur du lyckas i styrelserummet

Publicerat 2017-04-28

Att vara arbetstagarnas representant i styrelsen är ett viktigt uppdrag – både för dig som person och för företaget. Torsten Örtengren, erfaren styrelseledamot och utbildare i styrelsefrågor, ger sina bästa tips på hur du lyckas med jobbet.

Torsten Örtengren är som han säger "född in i företagsvärlden". Med en pappa som var egen företagare fick han tidigt lära sig bokföring (under 80-talet bland annat med hjälp av ett program på en Philips 2000-dator) och redan i nian nappade han på att bli kassör i elevrådet "för det ville ju ingen annan bli". 

Intresset för ekonomi och styrelsearbete eskalerade, och genom åren har Torsten drivit upp och sålt egna bolag (bland annat utegrillar!), jobbat med företagsutveckling på Danske Bank och Nasdaq OMX. Idag arbetar han med företagstransaktioner på Arkios där han är partner. Torsten är även partner i FNCA där han främst arbetar som rådgivare till styrelser och företagsledningar inför notering på aktiemarknader.  Torsten har arbetat i ett otal styrelser och gör det även idag.  Han är en flitigt anlitad utbildare i bland annat StyrelseAkademiens regi.

– Arbetstagarnas representant i styrelsen är en stor tillgång. Ofta har den personen kunskaper om bolaget som ingen annan har. Dessutom har ledamoten en insikt i företagets dagliga verksamhet som många stämmovalda ledamöter saknar, säger Torsten Örtengren. 

Men att arbeta i en styrelse innebär också stora utvecklingschanser för dig personligen. 

– Om du får chansen kan jag bara säga – ta den! Att arbeta i en styrelse är väldigt lärorikt. Du kommer att lära dig massor om företaget, om företagande och om din bransch. På köpet får du ett bra nätverk, säger Torsten Örtengren. 


Här är Torstens sex bästa tips på hur du lyckas som styrelseledamot:

  1. Den första utgångspunkten är att alla styrelseledamöter arbetar i styrelsen på samma villkor. Det spelar ingen roll om du är stämmovald eller arbetstagarrepresentant, alla ledamöter har samma rättigheter och skyldigheter. 
  2. Som styrelseledamot ska du vara intresserad, påläst och gärna ifrågasättande på ett konstruktivt sätt. 
  3. Ta den tid du behöver för förberedelser. Och sätt inte igång för sent. Det kan finnas information i materialet som gör att du behöver ta reda på mer innan mötet äger rum. (Det kan givetvis också finnas frågor som hör hemma i sittande möte, men det är en annan sak.) 
  4. Det är bra att vara aktiv i styrelserummet. Men det betyder inte bara att du ska ge information – det kan vara lika viktigt att fråga efter den. Ställ gärna frågor till andra ledamöter och uppmuntra dem att berätta mer om sitt fokusområde. 
  5. Det händer att ledamöter förväxlar arbetstagarrepresentanter med fackliga representanter. Det är därför inte fel att ha en liten skrivning med i styrelsens arbetsordning om att du befinner dig där på precis samma villkor som övriga ledamöter, så att ingen glömmer bort det. 
  6. Häng med på fikan! Många viktiga samtal äger rum i pauserna, så försök undvika att smita iväg just då för att ta ett samtal eller kolla mejlen. 

Text: Anna Matzinger