Dags att fira kollektivavtalets dag

Publicerat 2019-03-11

På söndag den 17 mars är det inte bara dags att fira Saint Patricks day och islandshästens dag. Då firar vi även kollektivavtalets dag.

Filmer till Kollektivavtalets dag finns att ladda hem i verktygslådan.

Kollektivavtal är ett smidigt sätt att försäkra alla anställda på arbetsplatsen. Det är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagarna och reglerar villkoren för lön, semester och arbetstid. I kollektivavtalet finns också försäkringar för till exempel sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet, tjänstepension, föräldraledighet och dödsfall.

– Visst är det kul att jobba, och nog blir det snäppet roligare av att man får lön varje månad, semester och till och med betalt om man blir sjuk och när man går i pension. Kollektivavtalet är verkligen värt att fira, säger Emilia Emtell, kommunikationschef på PTK.

Reglerna kring den svenska arbetsmarknaden utgår från arbetsrättslig lagstiftning. Men lagarna kompletteras med fler och bättre villkor tack vare kollektivavtal. Spelreglerna på svensk arbetsmarknad är tydliga och välfungerande, något som är värt att uppmärksamma!

Hjälp oss att fira!

Är du förtroendevald eller anställd på ett av PTK:s medlemsförbund? Vill du hjälpa oss att fira kollektivavtalets dag? Vi har tagit fram en verktygslåda med korta filmer, en peppig dela-bild och texter som du får använda fritt. Avsändare för vårt firande av kollektivavtalets dag är vår webbplats Knegdeg.se där du snabbt och enkelt kan få reda på vad kollektivavtal är värt just för dig.