Knappt två av tio pratar om tjänstepension vid anställningsintervjun

Publicerat 2020-09-23

Trots att tjänstepension blir allt viktigare för den totala pensionen är det något som sällan tas upp av arbetsgivare vid anställningsintervjuer. Bara 18 procent uppger att arbetsgivaren vid senaste anställningsintervjun tog upp frågan om tjänstepension. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag.

Tjänstepensionen är den viktigaste anställningsförmånen på de flesta arbetsplatser, men trots det är det få arbetsgivare som pratar tjänstepension vid anställningsintervjun.

– Det pratas för lite om tjänstepension vid anställningsintervjuer. Tjänstepensionen är den viktigaste anställningsförmånen och den kan betyda mycket för ekonomin efter arbetslivet. Det är viktigt för anställda att få reda på hur mycket arbetsgivare betalar in varje månad, säger Anna Allerstrand pensionsspecialist på PTK.

Det är vanligare bland män (20 procent) än kvinnor (14 procent) att prata om tjänstepension vid anställningsintervjun, och i åldersgruppen 30–49 år är det något vanligare att tjänstepension tas upp vid anställningsintervjun.

– Ju tidigare i arbetslivet man får upp ögonen för tjänstepensionens betydelse desto bättre. Men även de återkommande lönesamtalen är utmärkta tillfällen att slå ett slag för tjänstepensionen. Löneökningar ökar ju som regel avsättningen till tjänstepensionen, viket är viktigt att känna till för den anställde. Och för en arbetsgivare visar tjänstepensionen på vilken fin förmån som erbjuds de anställda, säger Anna Allerstrand.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel under tidsperioden 25–28 augusti 2020. Totalt genomfördes 1 109 intervjuer i åldersgrupp 20+ och som inte är pensionärer. Följande fråga ställdes: Vid din senaste anställningsintervju, tog den du talade med upp tjänstepension? 18 procent svarade ”Ja”, 68 procent svarade ”Nej”, 14 procent svarade ”Jag har inte varit på anställningsintervju”.

Om tjänstepension

Cirka nio av tio förvärvsarbetande svenskar har tjänstepension, men det skiljer sig åt mellan olika branscher. Pengarna till tjänstepensionen betalas in av arbetsgivaren. Den som inte har tjänstepension får klara sig på endast den allmänna pensionen som pensionär. På tjanstepensionensdag.se finns mer information om tjänstepension.

Om Tjänstepensionens dag

Tjänstepensionens dag infaller den 27 september varje år. I år firar vi dagen för tionden gången. Syftet är att uppmärksamma vikten av att ha en tjänstepension och att inspirera arbetsgivare att informera sina anställda om tjänstepension. Aktörer bakom Tjänstepensionens dag i år är: AFA Försäkring, Alecta, AMF, Collectum, Folksam, Folksam-LO Pension, Fora, KPA, Länsförsäkringar, minPension, OFR Offentliganställdas Förhandlingsråd, PTK, Skandia, SPV, Pensionsmyndigheten, PRI och Pensionsvalet.

Anna Allerstrand

Pensionsspecialist

08-440 85 06

070-795 30 55