Oro för pension födde engagemang

Publicerat 2019-04-29

Efter att ha oroat sig för sin pension i 20 år tog Roger Matzén tag i saken. Istället för att bekymra sig blev han försäkringsinformatör och skaffade sig kunskap genom kurser hos PTK. Nu delar han med sig av sina insikter till kollegorna på arbetsplatsen.
Roger Matzén är försäkringsinformatör på Saab i Östersund och har just avslutat PTK:s kurs om pension och försäkring.
Roger Matzén är försäkringsinformatör på Saab i Östersund och har just avslutat PTK:s kurs om pension och försäkring. | Foto: Anders Regnell

Att Roger Matzén ville bli försäkringsinformatör var av rent egoistiska skäl. Efter att ha haft en gnagande oro kring sin pension i 20 år var dags att ta tag i det.

– Jag fattade ingenting om pension och försäkringar och ville lära mig mer. Nu kan jag missionera om det till mina kollegor och det är jättebra, säger Roger Matzén.

Det är ett intressant ämne och det ger mycket att övriga kursdeltagare också är så intresserade.

Roger Matzén försäkringsinformatör på Saab

Han arbetar på Saab i Östersund. Där fanns en försäkringsinformatör som tyckte att det behövdes en till och tipsade honom att bli det också. Det första steget Roger Matzén då tog var att anmäla sig till PTK:s kurs om pension och försäkring. Men innan kursen började i Stockholm fick han göra en e-kurs för att få de förkunskaper som krävs för den fysiska utbildningen i Stockholm.

– Jag ville främst lära mig mer om pension och hade ingen koll på de försäkringar som ingår i kollektivavtalet. Men med e-kursen så fattade jag vad det handlade om. Det var superbra.

Nu har Roger Matzén precis avslutat PTK:s kurs på kansliet i Stockholm och är nöjd. Han ger den ett högt betyg och han beskriver kursen som bra, fullspäckad och informativ.

– Det är ett intressant ämne och det ger mycket att övriga kursdeltagare också är så intresserade.

I kursens andra del ingår det att gå på studiebesök till olika aktörer inom pensionsbranschen, något som Roger Matzén särskilt uppskattade.

– Alecta, AFA och Pensionsmyndigheten och så vidare. Efter studiebesöken har de blivit mer än abstrakta bokstavskombinationer för mig. Nu känns det som att det nog fasen går att kontakta dem om jag eller mina kollegor har frågor.