PTK:s nya rådgivningstjänst botar din ångest

2018-02-12

Nytt utseende och mer anpassad till hur moderna familjer ser ut. Nu lanserar PTK en ny omarbetad version av den digitala rådgivningstjänsten som kan bota din pensionsångest.

Det har gått tre år sedan PTK lanserade den förra versionen av den webbaserade rådgivningstjänsten för alla som har tjänstepensionen ITP. Hittills har mer än 100 000 rådgivningar genomförts och fler än 85 procent av användarna har följt råden som de har fått. Nu är det dags för en ännu bättre och mer genomarbetad version av den uppskattade tjänsten.

– Det är roligt att så många har genomfört rådgivningen och att de som har gjort det också är nöjda, säger Anders Ångbäck, som är ansvarig för PTK:s Rådgivningstjänst.

Anpassad till moderna familjer

Pensionsrådgivningen som PTK erbjuder fyller samma funktion som ett rådgivningsmöte, fast du gör det själv på webben. En annan skillnad är att PTK inte har något vinstintresse och inte får provision från någon. Rådgivningstjänsten tar hänsyn till hur din ekonomi ser ut och hur din familjesituation är. Den nya tjänsten har också fått nytt utseende och är mer anpassad till hur moderna familjer ser ut. 

– Det är viktigt att kunna personalisera rådgivningen så mycket som möjligt eftersom råden skiljer sig mycket beroende på om du är 35 år och singel eller 48 år, sambo och har fyra bonusbarn, berättar Anders Ångbäck.

Enkelt och pedagogiskt

PTK har lagt ner stor möda på att göra tjänsten så enkel och pedagogisk som möjligt. Det finns till exempel en pensionsskola som beskriver hur tjänstepensionen är uppbyggd och vilka delar du kan påverka. Med de förbättringar som har gjorts hoppas Anders Ångbäck att ännu fler ska hitta till rådgivningssajten.

– Det finns många som omfattas av ITP-avtalet som skulle ha stor nytta av att genomföra en rådgivning. Det tar ungefär en timme att göra det första gången. Efter det räcker det med att gå in då och då och titta över om det är något som behöver ändras. Den tiden är det absolut värt att investera i sin pension.

 Ju yngre man är desto mer avlägset känns det med pension. Många tycker också att det verkar svårt och krångligt med alla val som man förväntas göra kring sin pension. Anders Ångbäck menar att de flesta är alldeles för fokuserade på hur de ska placera sina pengar. 

– Det finns viktigare saker att fundera på och det är delar i ITP som många inte ens vet om att de finns, som bland annat efterlevandeskydd. Ta för vana att gå in på PTK Rådgivningstjänst när någonting förändras i livet. Till exempel om du gifter dig, skiljer dig, får barn eller när barnen flyttar hemifrån. Vid sådana situationer är bra att se över vilket skydd du och dina närstående har om du skulle bli långvarigt sjuk eller dö.

Ångestdämpande och bra för plånboken

ITP-avtalet förhandlas fram mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Parterna gör regelbundna upphandlingar och kan därför erbjuda ett kvalitetssäkrat utbud av placeringar. Det innebär att det inte finns några val som är dåliga.

– De råd vi ger baseras egentligen på hur riskbenägen du är och hur aktiv du vill vara. Allt från att regelbundet vilja se över sin situation till att inte vilja göra någonting alls. Oavsett vilket hittar vi en placering. Det är ångestdämpande och bra för plånboken, säger Anders Ångbäck.

Här hittar du PTK:s nya rådgivningstjänst 

Anders Ångbäck

Ansvarig PTK Rådgivningstjänst

08-440 85 18

070-090 44 63