Röda kuvertet – informera dina kollegor

Publicerat 2019-03-06

Nu är mars här och det betyder att de röda kuverten börjar dyka upp runtom i landet. I år kommer det kuvertet skickas ut till ungefär 1,8 miljoner tjänstemän.

Nio av tio svenskar har i dag en tjänstepension, men i vissa branscher där många unga människor jobbar, som IT-, reklam- och spelbranschen, är det ovanligt. Den som saknar tjänstepension riskerar att få en mycket låg pension att leva på – ofta mindre än halva den tidigare lönen.

– Du som omfattas av tjänstepensionen ITP kan känna dig trygg i att du har en tjänstepension i toppklass. Den garanterar en bra avsättning till din pension, och låga avgifter på de placeringar som finns att välja. Den går också att anpassa efter hur riskbenägen du är eller hur din livssituation ser ut, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK.

Det röda kuvertet skickas ut av Collectum till alla som omfattas av ITP och ger en uppskattning om hur din tjänstepension kan se ut när du har jobbat färdigt. Det senaste årets ITP-upphandlingar har bidragit till att pressa avgifterna ytterligare. Effekten av det är en skillnad på i snitt 2 100 kronor mer tjänstepension varje månad inom ITP, jämfört med motsvarande lösning på den öppna marknaden – en skillnad på 23 procent.

Behöver du hjälp att få koll på din tjänstepension? Ett första steg kan vara att logga in på Rådgivningstjänst.se. Där hjälper vi dig att få stenkoll på hela din tjänstepension och allt det fina som finns där.

Vill du hjälpa dina kollegor att förstå det hela lite bättre? Då finns det en verktygslåda där du kan hitta material för den som vill fördjupa sina eller någon annans kunskaper på ämnet.