Slipat språk ger trygghet i styrelserummet

Publicerat 2019-09-26

Roligt och ett bra sätt att bli säkrare i rollen som arbetstagarrepresentant. Det tycker David Valham efter att ha tillbringat en vecka i Brighton på PTK:s kurs i styrelseengelska.
Nöjda deltagare på PTK:s kurs i styrelseengelska.
Nöjda deltagare på PTK:s kurs i styrelseengelska. | Foto: PTK

David Valham är industridesigner på Mölnlycke Health Care, ett internationellt bolag inom medicinteknik med huvudkontor i Göteborg. Han är också ledamot i Mölnlycke AB:s styrelse. Engelska är arbetsspråk både i styrelsen och i bolaget som helhet, vilket aldrig varit något problem för David Valham. Ändå blev han nyfiken när han hörde om kursen Praktisk engelska i styrelserummet.

– Det talades varmt om den när jag gick diplomutbildningen för bolagsstyrelseledamöter för ett drygt år sedan, och de PTK-kurser jag gått tidigare har varit bra. Så det kändes helt klart intressant.

Inför kursveckan funderade David Valham på om det skulle bli mycket trista glosor och torrt grammatikplugg i Brighton. Men så blev det inte alls, tvärtom.

Det var fantastiskt roligt, ett mycket roligare upplägg än jag kunnat anat. Vi hade gruppövningar och tränade konversationsteknik så att vi pratade oss till kunskap. För mig var det ett lätt sätt att lära.

David Valham, nöjd kursdeltagare och arbetstagarrepresentant i Mölnlycke AB:s styrelse

Att ha fyra olika lärare på totalt 20 kursdeltagare var lyxigt, tycker David Valham. Deltagarna var indelade i grupper om fem personer, som själva fått bedöma sin språknivå och välja grupp därefter. Under veckan lärde de känna varandra vilket skapade trygghet.

– Vi hade ganska mycket rollspel där vi fick anta en roll eller åsikt och öva på att ifrågasätta andras argument, testa hur man kan uttrycka sig. Svenska kan ju vara lite plumpt jämfört med brittisk engelska.

Han uppskattade också att få fördjupa sig i språkliga detaljer, som betoning och intonering.

– Valet av betoning kan helt ändra en menings betydelse. Sådant där finlir var väldigt roligt att ägna sig åt.

Väl tillbaka på jobbet i Göteborg känner sig David Valham ännu tryggare med engelskan än tidigare. Bland annat har kollegor bett honom om hjälp att författa kluriga mejl till leverantörer med hänvisning till kursen han gått.

I styrelserummet är språket en av många faktorer som spelar in i arbetet. Större delen av styrelsen består av personer som i princip arbetar heltid med sina styrelseuppdrag. Det ger ett försprång i erfarenhet som är svårt att komma ikapp, menar David Valham.

– Jag kämpar hela tiden för att ta mer plats, det gör vi nog alla som är arbetstagarrepresentanter. Men att känna sig trygg i att kunna uttrycka sig är helt klart ett steg i rätt riktning.

Text: Emmeli Nilsson