Ny rapport om tjänstepensionen ITP överlämnad till riksdagens ledamöter

Publicerat 2020-09-10

PTK, Svenskt Näringsliv och Collectum har lämnat över den nya rapporten Tjänstepensionen ITP – Ett livslångt trygghetspaket till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och riksdagens ledamöter. I rapporten slår parterna fast att ett välfungerande tjänstepensionssystem är ett viktigt komplement till den allmänna pensionen.

– Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. En trygg och effektiv tjänstepension, med hög kvalitet och låga avgifter, är en styrka för Sverige, säger Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv och medförfattare till rapporten.

Idag får samtliga 349 riksdagsledamöter och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi rapporten ”Tjänstepensionen ITP – Ett livslångt trygghetspaket”. Rapporten lyfter fram hur tjänstepensionen ITP kompletterar de allmänna trygghetssystemen och bidrar till välfärden i Sverige. 

Tjänstepensionen ITP omfattar 2,4 miljoner privatanställda tjänstemän på 36 000 företag som har kollektivavtal. I rapporten beskrivs de försäkringar och skydd som ingår i tjänstepensionen ITP, utöver själva tjänstepensionen. ITP sjukpension kompletterar exempelvis ersättningen från Försäkringskassan. Ur ett samhällsperspektiv bidrar kollektivavtalen till stabilitet och avlastning av de offentliga stödsystemen.

– Anställda med kollektivavtalad ITP kan känna sig trygga med att de har en riktigt bra tjänstepension. Man kan sitta still i båten och lita på att pengarna växer på kontot varje månad, eller aktivt välja vilka försäkringar och sparformer som passar en själv, säger Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK och medförfattare till rapporten.

Rapporten visar också att de kraftigt pressade avgifterna inom tjänstepensionen ITP innebär att sparkapitalet för en privat tjänsteman är väsentligt större när det är dags att lämna arbetslivet. Det kan handla om drygt 330 000 kronor mer, jämfört med motsvarande tjänstepensioner på den öppna marknaden.

Fakta om Tjänstepensionen ITP

Tjänstepensionen ITP administreras av Collectum och är ett resultat av ett avtal mellan arbetsmarknadens parter, Svenskt Näringsliv och PTK. Tjänstepensionen ITP är en del av den svenska kollektivavtalsmodellen, som handlar om en gemensam syn på en sund och välfungerande arbetsmarknad. Den svenska modellen, att representanter för arbetsgivare och anställda kommer överens, har varit en viktig framgångsfaktor i bygget av det moderna Sverige.

2019 betalade arbetsgivarna in 49 miljarder kronor till tjänstepensionen ITP vilket motsvarar 134 miljoner kronor om dagen.

Läs pressmeddelandet från Collectum

Emilia Emtell

Kommunikationschef / pressansvarig

08-440 85 26

073-745 36 03