PTK står starkt

Publicerat 2022-02-15

PTK står starkt konstaterar PTK:s ordförande Martin Linder i sin årskrönika. Trygghetsöverenskommelsen, förhandlingar om att höja åldersgränserna i tjänstepensionen ITP och EU-frågarna är några av alla viktiga frågor som PTK arbetat med under 2021.

PTK:s ordförande Martin Linder.
PTK:s ordförande Martin Linder.

År 2021 har varit ytterligare ett år då PTK skrivs in i historieboken. PTK:s förhandlingsförmåga och ansvarstagande har även i år gjort det tydligt att både ITP-avtalet och våra omställningsavtal är riktiga kronjuveler, inte bara bland PTK:s avtal utan som hörnstenar i den svenska arbetsmarknadsmodellen.

PTK:s avtal är högaktuella utifrån hur arbetsmarknaden, samhällsdebatten och politiken utvecklas. Året har präglats av Trygghetsöverenskommelsen, som inte hade blivit verklighet om det inte varit för PTK och medlemsförbundens insatser. PTK och medlemsförbunden har visat uthållighet, mod, beslutsförmåga och självständighet.

Även pensionsfrågan är fortsatt högaktuell. PTK har under året inlett förhandlingar med Svenskt Näringsliv för att höja åldersgränserna för intjänande av pension i tjänstepensionen ITP.

Försäkringsinformationen som tidigare skötts av PTK har under 2021 till stor del flyttat över till Avtalat. Det blir allt tydligare att Avtalat har en tydlig roll och uppdrag som partsgemensam aktör för information om kollektivavtalad pension och försäkring. Genom Avtalat arbetar PTK tillsammans med Svenskt Näringsliv och LO med att utveckla och vårda partsmodellen och partssystemet.

PTK:s uppdrag är stort och viktigt, samtidigt som det är tydligt och avgränsat. Det är viktiga framgångsfaktorer. Inom PTK hanterar vi konkreta förhandlingar i de övergripande frågorna på arbetsmarknaden, och vi får saker gjorda. Utifrån de resultat vi har lyckats uppnå kan vi konstatera att vi har hittat en välfungerande balans mellan PTK:s medlemsförbund.

Det här gör vi klokt i att både värna och utveckla. När EU-frågorna påverkar svensk arbetsmarknad på ett allt tydligare sätt är det därför naturligt att det tillfälliga uppdraget att ingå i Arbetsmarknadens EU-råd tillsammans med LO och Svenskt Näringsliv nu permanentas som ett av PTK:s långsiktiga uppdrag.

PTK närmar sig de 50, och vi står starkare och är mer relevanta än på länge. Det ska vi vara stolta över och bära med oss i vårt fortsatta arbete, samtidigt som vi fortsätter att utvecklas och ta oss an de nya utmaningar som står framför oss.