PTK viktig plattform för att påverka på arbetsmarknaden

Publicerat 2023-05-10

Vision är medlemmar i PTK sedan årsskiftet och följde förhandlingarna om nytt huvudavtal från utsidan. Att vara med att påverka utvecklingen är ett viktigt skäl för Vision att vara med.

Oskar Pettersson är biträdande förhandlingschef på Vision. Han har tidigare arbetat på Jusek, men har också erfarenhet från arbetsgivarsidan. Vision har 207 000 medlemmar, varav ungefär 17 600 arbetar i privat sektor.

– Det har länge funnits ett intresse inom Vision för att vara med i PTK. Våra offentliganställda medlemmars intressen tillvaratar vi genom OFR. Genom att vara med i PTK kan vi nu även vara med och påverka i viktiga frågor som rör arbetslivet för våra medlemmar i privat sektor, säger Oskar Pettersson.

Han pekar på att PTK:s ökade betydelse gör det viktigt att vara en del av organisationen.

– PTK har fått en viktigare roll på arbetsmarknaden. Organisationen är med och sätter nya standarder som påverkar hela arbetsmarknaden. För Vision är det viktigt att få inflytande, men också tillgång till information i frågor som har betydelse för våra medlemmar.

”PTK har fått en viktigare roll på arbetsmarknaden. Organisationen är med och sätter nya standarder som påverkar hela arbetsmarknaden.”

Oskar Pettersson

Biträdande förhandlingschef på Vision

Förhandlingarna om Trygghetsöverenskommelsen följde Vision på avstånd, då förbundet blev medlemmar i PTK 1 januari 2023.

Hur de nya reglerna kommer att implementeras inom olika avtalsområden kommer att se olika ut. Det innebär att det kommer att finnas skillnader i villkor beroende på var på arbetsmarknaden en arbetstagare befinner sig.

– Den nya lagstiftningen kring arbetsrätten är dispositiv. Parterna kan alltså komma överens om andra regler, exempelvis när det handlar om visstidsanställningar. Här pågår nu en dragkamp mellan fack och arbetsgivare kring vilka regler som gälla. På samma sätt utvecklas en praxis när det gäller omställningsstudiestödet, och det kommer att dröja innan det går att utvärdera vilken effekt reformen som helhet kommer att få.

Stort intresse för kompetensutveckling

Oskar uppfattar att intresset för kompetensutveckling är stort bland medlemmarna. En utmaning är att det måste finnas ett utbud av utbildning som matchar det medlemmarna efterfrågar. Det handlar om innehåll i utbildningen, men också möjligheter att välja studietakt.

– Det är viktigt att lärosäten och andra utbildningsanordnare lägger örat mot marken och utvecklar utbildningar som efterfrågas. Många medarbetare vill inte tappa kontakten med arbetsplatsen, så en utgångspunkt kan vara att heltidsstudier inte ska vara norm när det handlar om studier för att stärka sin position på arbetsmarknaden.

Kompetensförsörjningen pekar Oskar ut som en stor utmaning framöver, där facken behöver ha en roll.

– Att få fram arbetskraft som har den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden är en stor utmaning, som också är komplex. Det krävs fler människor med rätt kompetens, men en nyckel är också att förbättra villkoren för att öka attraktiviteten. Här har vi som fackförbund en viktig roll.