Checklista vid 10-taggarlösning

För att du ska kunna ge korrekt vägledning i knepiga situationer har vi tagit fram ett antal checklistor. Det är bara att skriva ut sidan och checka av! Här hittar du det viktigaste du måste tänka på vid alternativ pensionslösning – så kallad 10-taggarlösning.

Om du omfattas av ITP 2 kan du komma överens med din arbetsgivare om alternativ ITP – en så kallad 10-taggarlösning. Det är för dig som är född 1978 eller tidigare och tjänar över 10 inkomstbasbelopp per år (över 52 800 kr per månad).

Det innebär att man lämnar ITP 2 på de delar av lönen som ligger över 7,5 inkomstbasbelopp. Resterande delar kan du själv placera i en separat pensionslösning. För att matcha nivån på pensionen i ITP 2, krävs att du får en nettoavkastning per år på 6, 7 procent om du väljer en 10-taggarlösning vid 35 års ålder. Gör du det vid 45 års ålder krävs en årlig nettoavkastning på 7,7 procent för att komma upp i samma nivå som ITP 2.

Ta reda på detta innan du bestämmer dig

 • Ta reda på alla möjligheter som finns att hitta passande pensionslösningar för dig i ITP 2/ITPK. Är du nöjd med dessa? Varför byta i sådana fall?
 • Begär av arbetsgivaren en fullständig skriftlig beskrivning av regler och villkor för vad som gäller för en 10-taggarlösning på företaget.
 • Finns det tilläggspremie till ITP 1-avtalet om det är ITP 1 som är alternativet till ITP 2?
 • Begär en prognos för hur stor din pension blir om du är kvar i ITP 2 och hur stor den blir om du väljer en 10-taggarlösning. Se upp för höga antaganden om framtida avkastning!
 • Är det en 10-taggarlösning du erbjuds? Ta reda på hur premien bestäms för dig – är det en frilagd premie eller används en premietrappa. Hur ändras premien i framtiden? Vad händer om din lön förändras? Anmäler arbetsgivaren löneökningar till förskringsbolaget som förvaltar din 10-taggarlösning?
 • Är du 50 år eller äldre bör du stanna kvar i ITP 2/ITPK. Kan du inte göra det bör du se över möjligheten till kompletterande premier i ITP 1 eller för din 10-taggarförsäkring och då främst om 10-taggarpremien bestäms av premietrappa.
 • Vad händer om du blir sjuk? Om du valt en 10-taggarlösning måste du teckna en separat premiebefrielseförsäkring. För ITP 1 och ITP 2 finns redan en sådan.
 • Har du tillräckligt skydd för dina efterlevande om du väljer att gå till pensionsintjänande i ITP 1 eller göra en 10-taggarlösning? Om du väljer ett skydd för din familj påverkar det din egen pension. Tänk också på att inte vara överförsäkrad och ha för mycket försäkringsskydd för din familj.
 • Om du funderar på att göra en 10-taggarlösning – ta reda på vilka provisioner försäkringsfömedlaren/mellanhanden får. De är skyldiga att informera dig om det.
 • Be dem också förklara hur det finansieras och hur det påverkar din framtida ålderspension. Var kritisk.
 • Om du trots allt vill göra en 10-taggarlösning ska du begära ett skriftligt avtal mellan dig och din arbetsgivare. Det gäller även om du väljer att tjäna in din pension i ITP 1.